ДВА РЕКОРДА ПО КОМ-ЕМИНЕНа 12 август колоездачът Илко Илиев завърши

...
ДВА РЕКОРДА ПО КОМ-ЕМИНЕНа 12 август колоездачът Илко Илиев завърши
Коментари Харесай

Екстремните спортове 12-18 август

ДВА РЕКОРДА Пожарна охрана КОМ-ЕМИНЕ

На 12 август колоездачът Илко Илиев приключи скоростното си прекосяване на Ком-Емине. Близо 600-километровото трасе по билото на Стара планина му лиши 70 часа и 4 минути. Това е с цели 45 минути по-бързо от предходния връх, на Борислав Йорданов.

По Ком-Емине, който е най-дългият маркиран пешеходен туристически маршрут в България, беше подложен връх и от планинския бегач Божидар Антонов. Той усъвършенства достижението на Кирил Николов-Дизела, който през 2015 година пробяга трасето за 4 дни 13 часа и 5 минути. Очаква се точното време на Антонов да бъде оповестено при започване на септември, на представянето на кино лентата за неговото премеждие. За момента се знае единствено, че по средата на маршрута се е движел с 5 часа преднина, по отношение на досегашния връх.

Междувременно, Дизела разгласи, че няма желание в близко бъдеще да опитва да си " връща " върха. Пред БНР той сподели, че за него това би било крачка обратно.

" Моето Ком-Емине беше 2014 година, когато не съумях да завърша, само че научих доста за себе си и до каква степен се простират опциите ми. Беше изпълнено с страсти (положителни и отрицателни), което никое последващо пробягване едва ли ще ми донесе. 2015-а беше просто едно продължение, една работа за дотъкмяване " – изясни Николов.

В момента той гледа към Е4 - доста по-интересен, сложен и хубав маршрут, както самичък споделя. Наесен ще се опита да премине 260-километровия български сектор, прочут като „ Петте планини “ - Витоша, Верила, Рила, Пирин и Славянка, за 48 часа, с което би разписал връх. В началото на месеца сходен опит направи ултрабегачът Андрей Гридин, който, обаче, разгласи ден по-късно, че външни фактори са наложили преустановяване на предизвикването.

На 19 август Дизела ще взе участие в маратона Пайкс Пийк (Pikes Peak), в Колорадо, Съединени американски щати. Трасето е 44 км, а маратонът е кръг от Golden Trail сериите. За българина той ще бъде подготовка за скайрънинг надпреварата The Rut, в Монтана, Съединени американски щати, което ще се организира на 1-ви септември. В средата на септември пък е най-важното му съревнование – тогава нашият спортист ще мери сили с най-елитните бегачи на Световното състезание по скайрънинг в Шотландия.

СЕВЕРНИЯТ РЪБ НА ЛАТОК 1 - НАЙ-ПОСЛЕ ИЗКАЧЕН

Нова страница в историята на алпинизма беше написана в края на предходната седмица. Британецът Том Ливингстън (Tom Livingstone) и двамата словенци Алеш Чесен (Aleš Česen)   и Лука Страджар (Luka Stražar) направиха първото нанагорнище на седемхилядния връх Латок 1 в Пакистан от север. Изключително комплицираният северен борд, с дължина 2500 м, е именуван свещения Граал в алпинизма. Десетки несполучливи опити бяха направени през последните десетилетия от топ алпинисти от целия свят. Този сезон опит направиха съветските алпинисти Александър Гуков и Сергей Глазунов, само че Глазунов почина при рухване, а Гуков беше избавен с хеликоптер, откакто бедства 7 дни на отвесна канара.

НОВ РЕКОРД Пожарна охрана СЕВЕРНАТА СТЕНА НА ГРАНД ЖОРАС

След няколкогодишни усилени опити швейцарският катерач Дани Арнолд счупи върха на своя съотечественик, именития Ули Щек, за скоростно прекосяване по Северната стена на Гранд Жорас във Френските Алпи. Тази седмица беше оповестено, че на 27 юли 34-годишният Арнолд е изкатерил без въже маршрута на Касин за 2 часа и 4 минути, със 17 минути по-бързо от починалия към този момент Ули Щек.

ТРАГЕДИЯ ПОД ВРЪХ КОМУНИЗЪМ

Трима съветски алпинисти и двама водачи починаха предходната неделя при разбиването на хеликоптер в мъчнопроходим регион под връх Комунизъм, Таджикистан. Машината превозвала 15 алпинисти от Русия, Беларус и Испания, изкачили най-високия връх в някогашния Съветски съюз. Инцидентът станал при спешно кацане на 4200 м височина. 10 руснаци са били откарани в болница, някои от тях - в изключително тежко положение.

ЯСЕН САВОВ - НОМЕР ЕДНО В ПАРАПЛАНЕРИЗМА У НАС

Ясен Савов завоюва националния шампионат по парапланеризъм, който се организира от 12 до 17 август над Сопот. Едновременно с това съревнование, над града се организира и полският народен шампионат. Савов завоюва в отвореното Общо класиране. Българинът е главен любимец на започващия през днешния ден в Сопот кръг от Световното състезание по парапланеризъм, в който вземат участие 125 от най-хубавите състезатели от целия свят.

КРИСТИЯН ИВКОВСКИ – НАЙ-ДОБЪР СРЕД БЪЛГАРИТЕ В СЪРФА

Варненецът Кристиян Ивковски още веднъж се потвърди като най-хубавия български сърфист. 48-годишният играч завоюва две трофеи на държавното състезание в Бургас - в дисциплините Формула и Фънборд. При девойките първа стана Стефани Митова от София, а при младежите - Николай Тодоров от Бургас.

ГРИДИН ПРОБЯГА 220 КМ

Ултрамаратонецът Андрей Гридин измина близо 220-километровото трасе " Софийски манастири " за 38 часа и 14 минути в края на предходната седмица. Целта му беше да тества към този момент приключеното трасе (с денивелация 7000 метра), по което в средата на септември ще се организира надпреварата по планинско тичане и колоездене " Софийски манастири ".

ТРИМА БЪЛГАРСКИ МЛАДЕЖИ НА СВЕТОВНОТО Пожарна охрана КАТЕРЕНЕ

Близо 700 млади спортисти от 43 страни мериха сили на Световното състезание по катерене за юноши и девойки в Москва. Трима български състезатели участваха в него, с треньор Васил Киров. Петър Иванов зае 10-о място в дисциплината боулдър (в групата на 18-19-годишните), Петър Атанасов (при 14-15-годишните) зае 14-о място и сподели огромен прогрес, откакто предходната година беше 75-и. Христо Урумов пък се класира на 29-о място в същата възрастова група. В дисциплината скорост класирането на нашите състезатели беше: Петър Иванов - 39-и, Петър Атанасов - 45-и, Христо Урумов - 50-и. В дисциплината компликация Петър Иванов съумя да се класира на полуфинала, където остана на 22-ро място. Христо Урумов остана първи под " чертата " за полуфинала и зае 27-о място, а Петър Атанасов стана 35-и.

БЪЛГАРИ ПОБЕДИХА В ТРИТЕ СТАРТА НА ПЕРСЕНК УЛТРА

500 планински бегачи от 19 страни мериха сили в шестото издание на надпреварите от Персенк Ултра, чийто маршрут минава напълно по планински пътеки и пътища в Родопите. Първият в Трявна Ултра 2017 Росен Русев, от Казанлък победи и по най-дългия маршрут на Перснк Ултра 2018. Той измина дистанцията от 160 км (с позитивна денивелация над 7100 м) за 23 часа и 18 минути. При дамите води Мая Танева.

По междинния маршрут (110 километра, с позитивна денивелация от над 4900 м), наименуван " Див глиган Ултра ", първи се класира Ивайло Хаджиев (с време 14 часа и 42 мин.)– победител в Трявна Ултра през 2016-а и определен същата година за любим на публиката от обществото на любителите-бегачи. Сред дамите най-бърза по това трасе беше Констанца Иванова, с време 20 часа и 7 мин.

По 50-километровото трасе (с 2170 м денивелация), наречено Орехово Ултра, завоюваха 47-годишният деец в бягането Александър Димов (5 часа и 38 мин) и победителката от тазгодишното издание на „ Обиколката на Витоша “ Мария Николова (5 часа и 35 мин), която през 2017-а беше оповестена за бегач на годината. Антония Григорова – първата жена, пробягала Ком-Емине, остана втора при дамите на Орехово Ултра.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР