Два различни състава на Върховния касационен съд (ВКС) произнесоха две

...
Два различни състава на Върховния касационен съд (ВКС) произнесоха две
Коментари Харесай

Съдените за смъртта на Чората полицаи отиват в затвора

Два разнообразни състава на Върховния касационен съд (ВКС) произнесоха две радикално противоположни решения по делото против петимата служители на реда, упрекнати за гибелта на благоевградчанина Ангел Димитров-Чората, съобщи в. " 24 часа ". Припомняме, че на съд отидоха чиновниците на реда Борис Механджийски, Георги Калинков, Янко Граховски, Иво Иванов и Мирослав Писов.
На първа инстанция и с решение отпреди съвсем 8 години (09.06.2011) служителите на реда бяха оневинени. Но с решение от 19 април, 2019 година, беше постановено, че би трябвало да отидат в пандиза за 7 години, тъй като са умъртвили Чората при опита за ареста на 10 ноември, 2005 година.
Съдебното решение отпреди 4 дни към момента не е оповестено, тъй като съдът желае да получи съобщение от прокуратурата, че наказаните Мирослав Писов, Иво Иванов, Георги Калинков, Борис Механджийски и Янко Граховски са открити и вкарани в пандиза. Очаква се това да стане до дни, макар че не е ясно дали Граховски, който от 7 години живее в Германия, ще успее да се върне толкоз бързо.
" Разбрах, че ме търсят, не съм виждал решение на съда, само че пристигам да се предам непринудено Това е политическо решение на групата на Лозан Панов, която желае да превземе страната през правосъдната система. Съдията на този свят се споделя Исус Христос, а не Лозан Панов ", сподели на влизане в полицията Мирослав Писов, който от години работи в БДЖ.
Борис Механджийски, който е началник на банков клон, е бил арестуван в дома си в петък вечерта, откакто се прибрал от работа. Калинков, който работи във ВиК, е бил потърсен от правосъдна защита в петък към 20:00 часа в сдружението, само че им дали отговор, че към този момент си е тръгнал. Очаква се да се съобщи непринудено, откакто бъде известен, че би трябвало да лежи в пандиза. Иво Иванов пък работи в полицията и също няма да се укрие, в случай че го осведомят, че го търсят.
Предисторията
На 10 ноември, 2005 година, в 21:30 часа майор Мирослав Писов - зам.-ръководител на РЗБОП, капитан Иво Иванов, старши лейтенант Борис Механджийски и сержантите Георги Калинков и Янко Граховски потеглят на интервенция по задържане на 38-годишния Ангел Димитров-Чората в кв. “Освобождение”. Получена е оперативна информация, че мъжът ще посети квартирата на своя позната на ул. “Дойран” и ще носи опиати. Петимата служители на реда го изчакват, а той в действителност стопира колата на брат си и слиза на тротоара, прави няколко крачки, само че служителите на реда го настигат. Повален е на земята по стомах с ръце на гърба с белезници Бързо изпада в безсъзнание, а служителите на реда пробват да го свестят, обаждат се на незабавен център. За към 6 минути в тази поза Чората умира. Медиците идват бързо, само че Димитров към този момент е умрял. Петимата служители на реда са упрекнати в ликвидиране и стартира правосъдната сага, траяла 14 години.
В началото на октомври, 2008 година, петимата са приети за отговорни от Софийския боен съд. Писов получава 18 години затвор, Иванов, Граховски, Калинков и Механджийски са с по 16 години. Трябва да платят и кръвнина на сина на Чората - Райчо - 70 000 лв., както и по 25 000 на майката на Чората Адриана и татко му Райчо. Според експертизата, Чората е умрял от тежка черепно-мозъчна контузия и руптура (разкъсване) на аортата в следствие от побой.
Същото е решението и на Военно-апелативния съд единствено година по-късно. Само че във Върховен касационен съд настава поврат - делото е върнато за ново гледане, тъй като не било изяснено дали има причинно-следствена връзка сред дейностите на служителите на реда и настъпилата гибел.
При новото разглеждане присъдите са понижени. Писов получава 9 години затвор, а останалите четирима - по 8 години. Това решение още веднъж е оспорено и на 9 юни 2011 година Върховен касационен съд признава петимата служители на реда за почтени. Позовава се на друга съдебномедицинска експертиза от петима лекари от ВМА. Според тяхното умозаключение гибелта се дължи на позиционна асфикция и няма връзка сред нанесените удари, довели до леки телесни увреждания, и настъпилата гибел. Задушаването било породено освен от позата, която Ангел е заел при ареста, лежешком на земята, а главно от " влошеното му здравословно положение, съществуването на кокаин в кръвта, стрес от задържането, умерената обща угоеност и анатомично по-късата му шия, което е предизвикало дихателната непълнота ", настояват магистратите, базирайки се на втората експертиза.
Родителите на Чората подават тъжба в Европейския съд по правата на индивида, недоволни от оправдаването на служителите на реда. Страсбург на 17 ноември 2014 година излезе с решение по делото " Димитрови и други против България ". Констатира нарушавания по член 2 (право на живот) и член 3 (забрана на изтезанията) от Европейската спогодба за отбрана на правата на индивида. Съответно България би трябвало да заплати 50 000 евро обезщетение.
Заради тази присъда Сотир Цацаров образува ново произвеждане. През юли, 2018 година Военно-апелативният съд реши, че петимата служители на реда са отговорни за породена гибел по несъобразителност, само че заради изтекла абсолюютна отминалост не постанова присъди. Решението е обжалвано и по този начин до петък - 19 април 2019 година, когато Върховен касационен съд дефинитивно признава служителите на реда за отговорни и им постанова по 7 година затвор.
В последна сметка дали служителите на реда са отговорни или не опира до експертно мнение. Експертизите обаче са прекомерно разнообразни - според първата повода за гибелта е черепно-мозъчна контузия и руптура на аортата, поради която подсъдимите би трябвало да са отговорни, а съгласно другата - позиционна асфикция, за което няма отговорни.
" Ние сме представители на българската полиция и сме изпълнявали заповеди. Всеки сътрудник би могъл да е на наше място. След тази неоправдателна присъда кой сътрудник ще посмее да отиде на акция по задържане, като знае какво може да му се случи ", ядосан разяснява Мирослав Писов. Допълни, че 17 движимости лица - професори по медицина, са дали умозаключение, че гибелта на Димитров не е в следствие от дейностите на полицията. Настоява цялото дело, което бе засекретено, да бъде пуснато в интернет, с цел да се видят всички обстоятелства по него.
Адвокатите на наказаните са безапелационни, че откакто получат решението на Върховен касационен съд, ще внесат тъжба до основния прокурор с искане за прекъсване осъществяване на наказването и обновяване на делото.
" Не съм правист, само че мисля, че няма по какъв начин прокурор да анулира правосъдно решение. То е дефинитивно и тези хора би трябвало да си излежат присъдите, което няма да върне племенника ми, само че въпреки всичко е лъч вяра, че на Лазаровден истината за убийството на Ангел възкръсна. Надежда е и за хората, че е почнало възкресението и оздравяването на правосъдната система ", сподели лелята на Ангел Весела Георгиева. Категорична е, че ръководителят на Върховен касационен съд Лазар Панов няма нищо общо с присъдата. " През 2005 година какъв е бил Панов, та да го свързват с този случай? Едва откакто се намеси Европейският съд, тук се замислиха върху обстоятелствата. Но всичко ли би трябвало да вършим под въздействие на Страсбург, където ясно и тъкмо бяха посочени проблемите на българското правораздаване? ", добави Георгиева.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР