Два протеста в момента се провеждат пред Министерския съвет в

...
Два протеста в момента се провеждат пред Министерския съвет в
Коментари Харесай

Протести срещу и за възобновяването на АЕЦ Белене

Два митинга сега се организират пред Министерския съвет в София - против и за възобновяването на плана за създаване на АЕЦ "Белене ". Привържениците на дясното обединяване "Демократична България " упорстват да няма рестарт, тъй като централата няма финансова аргументация. Обратно, последователи на партия АБВ упорстват планът за втора атомна централа да бъде възобновен, тъй като е стопански преференциален.

Стотици жители са се събрали на митингите. Групата на последователите на плана е пред постройката на Народното събрание, а тази на неговите съперници - пред президентството, като събитията минават с замяна на реплики и подвиквания от едните към другите. Част от протестиращите от АБВ бяха докарани с рейсове от Северозападна България.

Партия АБВ организира митинга в отбрана на построяването на втората атомна централа и на газопровода "Южен поток ". Председателят на партията Румен Петков разгласи, че съгласно разбори в района до 2030 година ще има недостиг на 4000 мегаватчаса електрическа енергия, а през 2035 година дефицитът ще е 7000 МВТч.

"С днешния протест желаеме 50 000 работни места, ново качество на образованието, нови технологии, чувство за сигурност и развиване през днешния ден и тук ", сподели още Петков при откриването на митинга.

"Някой може ли да ми каже по света да има губеща нуклеарна централа? Чел съм много по тематиката, само че ми се коства, че такова знамение няма! ", разяснява и експрезидентът и някогашен водач на АБВ Георги Първанов.

Според представителите на "Демократична България " обаче тематиките са все същите - какъв брой ще коства построяването, кой ще го заплати, има ли изобщо потребност от плана, ценово конкурентен ли ще бъде на пазара, какъв е рискът за околната среда.

Лидерът на "Да България " Христо Иванов съобщи: "Ние сме за това в българската политика да има отговорност. Премиерът Борисов, който се крие зад Политическа партия АБВ, излъга своите гласоподаватели. Той не се е явявал с стратегия, която включва построяването на атомната централа в Белене ".

Протестиращите издигнаха афиш с надпис "АЕЦ "Белене " - мочур за 3 милиарда лв. " с допълнението "Ненаядохте се! " и "АЕЦ "Белене " - съветска рулетка ".

Строителството на АЕЦ "Белене " бе спряно с решение на Народното събрание, само че в този момент Министерският съвет внесе в Народно събрание предложение за анулация на това решение.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР