Два проекта за решение за оказване на военна помощ за

...
Два проекта за решение за оказване на военна помощ за
Коментари Харесай

Първи внесени проекти: Ще одобри ли НС военна помощ за Украйна

Два плана за решение за оказване на военна помощ за Украйна са импортирани в деловодството на Народното събрание, демонстрира информация на Българска телеграфна агенция в интернет страницата на институцията.

Първият план на решение е импортиран още при откриването на 48-ото Народно заседание на 19 октомври от " Демократична България " (ДБ ) и е за подсилване на отбранителните качества на България и оказване на военна поддръжка на Украйна, съобщи dariknews.bg.

Вторият план на решение е импортиран на 24 октомври от ПГ на ГЕРБ-СДС. Той е за даване на военна и техническа помощ за украинската страна.

Проекторешението на ГЕРБ-СДС планува Министерският съвет (МС) да приготви и внесе план на решение на Народно събрание за даване на военна и техническа помощ на Украйна.

Според плана Министерски съвет би трябвало в период до един месец от приемането на решението да извърши и утвърди обзор на опциите за даване на налично въоръжение и техника, отчитайки, че тази помощ би трябвало да докара до подсилване на отбранителните качества на България, посредством подмяната им със модерни и съвместими с нашите съдружници отбранителни системи.

В него се планува Министерски съвет да организира договаряния с държавните управления на съдружниците ни в НАТО за даване или разполагане на заместващ или усилващ отбранителните ни качества потенциал, което да разреши ускорено освобождение на остарялото руско въоръжение и техника.

Предвидено е още Министерски съвет, в границите на самодейността на НАТО за увеличаване на източния фланг , да организира съвещания за разполагане на сили и средства, гарантиращи сигурността на страната, в това число и за взаимна защита на въздушното пространство на Република България до реализиране на цялостни оперативни качества и носене на бойно дежурство от първите осем самолета F-16.

Освен това се задължава Министерски съвет взаимно с държавното управление на Украйна да разпознава и предложи на Народното събрание пакет от ограничения за взаимоотношение и поддръжка на Украйна във възобновяване на стопанската система, инфраструктурата и енергетиката на страната, както и поддръжка за правосъдния иск на Украйна против Русия в Европейския съд за правата на индивида.

Проектът на решение на Демократична България е за " подсилване на отбранителните качества на България и оказване на военна поддръжка на Украйна ". С него се задължава Министерски съвет в 14-дневен период да приготви пакет от военна помощ за Украйна и да провежда подписването на съглашение за даване на нужното военно съоръжение в сходство с настояванията на украинската страна и нашите благоприятни условия, като го изпрати за ратификация от Народното събрание незабавно след подписването.

С плана на решение се разпорежда още Министерски съвет в период от 30 дни да внесе в Народното събрание всеобхватна Програма за превъоръжаване на Българската войска с отчитане на решението за даване на военна техника и въоръжение на Украйна и проекти за придобиване на заместваща техника от съдружниците, развиване на съюзническата помощ за Въоръжените сили на България с многонационални сили, ситуирани в България.

Според текста Програмата за превъоръжаване следва да регистрира проекта за повишаване разноските за защита за постигане на бюджет за защита от най-малко два % от брутния вътрешен артикул.

От Демократична България оферират в десетдневен период от приемането на плана на решение Министерски съвет да провежда съвещания със съдружниците в НАТО за придобиване на заместваща техника и въоръжение за Българската войска в сходство с препоръчаните от тях механизми. Според плана за решение в период до края на октомври Министерски съвет би трябвало да направи оценка на съответните благоприятни условия на България, като регистрира, че поддръжката за Украйна би трябвало да докара и до подсилване на отбранителните качества на България, включително посредством възобновяване и рационализация на Българската войска.

Възлага се на Министерски съвет да внесе в Народното събрание за приемане Проект за капиталов разход " Придобиване на нов вид военен аероплан " - втори стадий, както и законодателни промени в региона на защитата.

От Демократична България оферират основаването на краткотрайна парламентарна комисия по надзор на осъществяването на решението.

Относно идните решения и оферти в Народно събрание за даване на военна помощ за Украйна президентът съобщи, че всичко това усилва риска от въвличането на България във войната, която " се разгаря и уголемява освен своя тримерен обсег, само че и формите на опълчване ".

" Някои от тях ги виждаме, те пълзят и насам. Вие вярвате ли, че хората, които оферират сходни решения, в миналото ще заловен оръжие и ще рискуват живота си за България? Вие вярвате ли го? Защото аз не го имам вяра ", добави Радев и прикани още един път към разсъдък и отговорност.

Още повече, че отнемането на въоръжение сега от състава на българската войска, без да е попълнено с нови мостри, което е доста дълъг развой, ще задълбочи недостига от качества за един дълъг интервал, в който се утежнява средата за сигурност, уточни президентът.

" Първостепенна задача на българския парламент е най-накрая да попълни комплекта на българската войска и съществено да се заеме с нейната рационализация. Трябва да се стимулират и хората в армията, които са забравени, с цел да бъдем съвместими с нашите съдружници ", уточни Радев.

Проекторешението на " Демократична България " за военна помощ за Украйна е механизъм за модернизацията на Българската войска. В името на тази цел сме подготвени да работим с всички политически сили по тази тематика. Няма никакви сделки. Има общаволя да работим за рационализация на Българската войска. Това съобщи съпредседателят на " Демократична България " Христо Ивановв коридорите на Народното събрание във връзка с това, че ГЕРБ И Демократична България внесоха две проекторешения за даване на военна помощ.

Няма заплаха за страната ни от подобен вид решение, сподели Андрей Гюров от „ Продължаваме Промяната “ за даването на военна помощ за Украйна.

Почти всички европейски страни към този момент имат такива решения и ние не вършим никакво изключение в тази посока. Това, което ние се разбрахме през днешния ден на председателски съвет, е бързо и експедитивно образуване на непрекъснатите комисии в Народно събрание в период до края на тази седмица, тъй че този въпрос първо би трябвало да мине през взаимно съвещание на Външна комисия и да се направи добър спор, с цел да влезе по-късно в зала “, уточни Гюров и напомни, че от Политическа партия към този момент са изразили своята кардинална поддръжка.

Ние ще подкрепим предлагането , което е най-близо до нашите визии “, добави той.

Има едно схващане сред партиите, че този въпрос не е от изключителна значимост да се взема решение от през днешния ден за на следващия ден и е по-добре да се изчака основаването на непрекъснатите комисии в Народното събрание, това съобщи водачът на „ Български напредък “ Стефан Янев.

„ Аз съм бил постоянно уравновесен и постоянно съм изтъквал, че ние първо, би трябвало да разсъждаваме и по най-хубавия метод да защитим българските национални ползи “, уточни Янев.

„ Моето мнение е, че когато приказваме за оръжие, би трябвало да разделим въпроса на две – първо, оръжието като бизнес и опциите на българската индустрия и оръжейната промишленост да изнася. По отношение на военна помощ, която да се дава от българската войска и инвентара на армията, въпросът е по-особен, по тази причина съм бил и по-сдържан. Ние би трябвало да мислим и за себе си и не просто да търсим какво да дадем, а имаме ли опция то да бъде запълнено с нещо ново и съвременно. Така че от тази позиция позицията ни ще бъде уравновесена. Ако има опция за замяна с по-нови оръжия, да, в случай че не, не даваме нищо “, сподели още водачът на „ Български напредък “.

Според Даниел Митов от ГЕРБ депутатите са закъснели с това решение за Украйна.

„ То трябваше да бъде взето още от предишния парламент и когато стартира военната експанзия на Русия в Украйна. Лявоцентристкото болшинство в предходния парламент отхвърли да предприеме сходна стъпка, в този момент наваксваме. Решението ще бъде ориентирано към това изпълнителната власт да направи обзор на наличностите, които бихме могли да предоставим като военно-техническа поддръжка за Украйна в тази обстановка. Това е и в синхрон с нашите съдружници и метода, по който сега стои политическата обстановка “, сподели Митов.

По думите му все още евроатлантическият облик на България не стои добре.

„ Всички страни членки на НАТО и Европейски Съюз са изпратили военна поддръжка за Украйна. Това няма общо с включване на война . Има международно-правни дефиниции. По никакъв метод военна помощ от страна на България не ни въвлича във война, това са нелепости “, заключи той.

От ГЕРБ-СДС не престават да упорстват в Народното събрание да бъде изслушан и президентът на Украйна Володимир Зеленски.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР