Два повече от разкошни имота, при това на възможно най-хубавите

...
Два повече от разкошни имота, при това на възможно най-хубавите
Коментари Харесай

Нов скандал се завихри в София около Москва

Два повече от луксозни парцела, освен това на допустимо най-хубавите места в столицата, има московското кметство.

Става въпрос за така наречен „ Дом на Москва “, ситуиран тъкмо против храма „ Св. Александър Невски “ и съветското учебно заведение, намиращо се на ул. „ Св. Наум “ 36.

Въпросните гореспоменати две здания стават владеене на Москва по силата на подмяна, зад която стои съглашение, подписано на 28 януари 1998 година за икономическо, научно-техническо и културно съдействие сред съветското държавно управление и Столична община.

Тогава е взето решение да бъде построен Дом на Москва в София и назад – Дом на София в Москва. По този метод напълно легално руснаците заграбват два прелестни парцела на пъпа на столицата ни. Далеч обаче не може да се каже същото за парцелите, които те трансферират на София. 

През март 2001 скандалната заменка е бетонирана с контракт, под който стои подписът на тогавашния градоначалник на Москва – Юрий Лужков, а кмет на София по това време е огромният демократ и седесар Стефан Софиянски. 

Емблематичната постройка на „ Раковски “ 92 е с разгърната повърхност от 1498 кв. м. и застроена повърхност 749 кв. м. Има 17 стаи на първия и 13 на втория етаж, а таванът е с две пространства. 
Само да отбележим, че в историята е записано, че въпросната постройка е третата социална постройка, вдигната в София, незабавно след Освобождението. 

Посолството на тогавашния Съюз на съветските социалистически републики населява зданието до 1977 г, а през идната година тя е оповестена за историческа и архитектурна културна полезност с категория „ национално значение “.
По същото време по силата на решение на Министерски съвет, постройката е върната на българската страна, която пък я трансферира на столичното кметство.

През 80-те години на „ Раковски “ 92 е конфигуриран „ Музей на българо-съветската дружба “, след което зданието е обещано на Българска академия на науките.
Накрая по времето на Софиянски бива харизана на руснаците за Дом на Москва.
През 2003 година по време на честванията на 125-та годишнина от Освобождението, той персонално развежда в това здание кремълския деспот Владимир Путин. 

Към днешна дата прагматично постройката е дадена чартърен и в нея се обитава изтънчен ресторант. Освен това този адрес е послужил за регистрация на десетки компании с съветско присъединяване. 

Във втория парцел, който кметството на Москва е получило по времето на хитрия Юрий Лужков и сякаш обиграния Софиянски, който съумя да излезе чист от десетки корупционни кавги, се обитава съветското учебно заведение, както стана ясно нагоре. Този парцел също е с впечатляващи размери. Не е известно за тези парцели да е заплатен и лев налог от руснаците, а против това страната ни получава едно голямо нищо. 

Това, което руснаците са отпуснали на София е административна триетажна постройка и гараж от 130 кв. на „ Ленинградски проспект “ 20, където от години се обитава българският културен институт в Москва. Земята под постройката и гаража обаче са дадени на Столичната община с контракт за аренда за 49 години. 
Другият столичен парцел в Москва е помещение от 173.50 кв. м. на първия етаж на постройка на ул. „ Большая Дмитровка “ 8. За земята под постройката също се заплаща наем, а през годините в помещението са се настанявали разнообразни туристически компании чартърен.

Казано с други думи тази договорка е „ кон за кокошка “. Дори в този момент, когато светът е наежен против Путин поради войната, която води в Украйна и чертаят схеми за конфискация на съветски парцели, у нас никой не повдига въпроса за несправедливата подмяна. Друг е въпросът, че с тези два парцела надалеч не се изчерпва листата на собствеността на съветската страна в София.

Да не приказваме за центъра в Камчия, който също е благосъстоятелност на московското държавно управление – за него витаят подозрения, че е шпионска база, а за частните парцели в курортите на страната… Защо ли е това безмълвие?
Източник: Уикенд 
 



 
Източник: kliuki.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР