Два поредни дни най-важните икономически и финансови фактори в България

...
Два поредни дни най-важните икономически и финансови фактори в България
Коментари Харесай

Изводите: защо не сме готови за еврозоната? 

Два следващи дни най-важните стопански и финансови фактори в България обсъждаха възможното бъдещо присъединение на страната ни към еврозоната със заместник-председателя на европейската комисия Валдис Домбровскис. Той пристигна на публично посещаване, седмица откакто стана ясно, че София се отхвърля от желанието да изиска така наречен конвергентен отчет за напредъка й към общата валута, поради ясните сигнали, че няма да получи утвърждение. 

В петък Министерство на финансите провежда конференция под наслов " България по пътя към еврото ", на която бяха дадени повече детайлности и на която водещите фактори дадоха своите пояснения за следващото ни закъснение. Целта на форума бе да бъдат разисквани опциите и провокациите пред България от това да бъде член на еврозоната, какво включва процесът на въвеждане на еврото като национална валута, да се дискутира свършеното досега и какво следва.
Домбровскис: Еврозоната е доста повече от подмяна на валутата
" Присъединяването към еврозоната значи доста повече от подмяна на лв. с евро. Преди всичко става въпрос България да избере да се причисли към сърцевината на европейския план, тъй като това пази Европа по време на финансова или икономическа рецесия. "

Това бе днешното обръщение на еврокомисарят към страната ни, който за следващ път повтори, че огромният проблем е високата инфлация. Тя е един от Маастрихстките критерии и България не го извършва. Припомняме, че по данните на Национален статистически институт все още темпът на растеж на цените у нас е еднакъв на малко над 16%. В еврозоната този индикатор е под 9 на 100, а правилото е страната претендент да има инфлационен ритъм не по-висок от 1,5% над средноаритметичната инфлация в трите страни-членки с най-ниска такава.

Още през вчерашния ден той акцентира, че най-вероятната и изпълнима дата за присъединение на София е 1 януари на 2025 година и по този начин попари очакванията на Министерство на финансите, че е допустимо да затворим кръга още през лятото на идната година. 

Домбровскис уточни, че поемането по пътя към присъединението на еврото значи задълбочаване на интеграцията на страната в Европейски Съюз и демократичния свят. От жизненоважно значение е България да не се разколебава от определения път, съобщи той. Домбровскис посочи, че от основаването си еврото се трансформира в освен това от средство за продан сред страните в еврозоната, то е знак на силата,единството и солидарността на Европа, в миг когато тези полезности са застрашени и подложени на тестване.
Българска народна банка: Вината е в политическата криза 
В същото време през днешния ден на конференцията приказва и гуверньорът на Българска народна банка Димитър Радев, който не беше взимал отношение по тематиката откогато стана ясно, че първичната концепция за влизане на 1 януари на 2024 година е изпусната. Той бе явен и безапелационен в своята теза на какво се дължи забавянето и чия е виновността. 

" Генезисът на цялостното закъснение на процеса на присъединение към еврозоната е в политическата рамка и в политическата рецесия през последните две години. "

Според него настоящите проблеми със законодателната стратегия и с вътрешните фактори за високата инфлация значително са разследване на политическата рецесия. В резултат на тази рецесия бюджетният развой в страната е мощно смутен.

" През последните две години не разполагаме с ясно дефиниран закон за държавния бюджет и с реалистична макроикономическа рамка и средносрочна фискална стратегия ", продължи той. 

И предизвести - налице е наклонност на разхлабване на обичайно мощната фискална позиция на страната, което подхранва инфлацията и затруднява пазарните ограничения за нейното понижаване, защото фискалната агресия, наред с всичко друго, все по-видимо влиза в спор с световната и районна наклонност на стягане на паричната политика.

Димитър Радев означи, че решенията на настоящите проблеми в процеса на присъединение към еврозоната могат да се търсят отношение на политическата и фискалната консолидация. Това значи намирането на задоволително устойчива формула за образуване на постоянно държавно управление с ясно дефинирани и необятно подкрепени цели, в това число за присъединението на страната към еврозоната, уточни Радев като изрази вяра въпросът да получи задоволително безапелационен отговор след изборите на 2 април.
Премирът: Да се приказва ясно и разбираемо за еврото
" Докато съм министър-председател, ще упорствам за еврото да се приказва разбираемо и ясно, с причините, които са учредени на рационални обстоятелства, а не разсънват ирационални страхове. "

Това пък даде обещание служебният министър-председател Гълъб Донев по време на форума. По думите му, точно проведената през днешния ден конференция е началото на " огромния диалог в обществото ", който щял да търси доближаването на българските жители с концепцията за присъединение на България към еврозоната. 

Донев акцентира вярата си, че " присъединението на България към най-развития стопански съюз в света и въвеждането като публична парична единица на втората платежна валута в света, ще направи България по-подготвена както за сегашните, по този начин и за идващите вероятни рецесии. "

" Присъединяването ни към еврозоната ще ни даде спомагателна непоклатимост както във финансово-икономическо, по този начин и в геополитическо отношение ".

И добави: 

" Важно е да се спомене, че в проучвания в страните, които към този момент са въвели еврото, демонстрират, че влизането в еврозоната не носи забележителен резултат върху инфлацията, а главните опасности произтичат само по линия на нелоялни търговски практики. "
Президентът: Еврото и Шенген - стратегически цели 
Очаквано - на конференцията бе и мощният човек в страната в последно време, президентът Румен Радев. Той още веднъж и за следващ път обвърза участието в Шенген и Еврозоната като стратегически цели, приказва, че България постоянно е била значима и неделима част от Европа. 

Стокообменът, взаимните производства, вложенията в България са в голямата си част със страни от Европейския съюз (ЕС) и то от еврозоната, изтъкна Радев. Той даде за образец данните за стокообмена с Германия.  За предходната година страната ни има растеж от над 22 %. Стокообменът към този момент надвиши 12 милиарда евро - с огромно позитивно салдо за България. " Ако ние продължаваме с тези темпове на повишаване на стокообмена, а това е наклонност в последните години, до 3 години този стокообмен ще надвиши 20 милиарда евро ", уточни Румен Радев.

И за следващ път реши да влючи в словото си войната в Украйна като разгласи, че най-висока била инфлацията в страните покрай войната. 

" Целта от влизането в еврозоната е българите да живеят по-добре, стопанската система ни да бъде по-конкурентоспособна и да дава по-висок артикул ".

Президентът Радев посочи, че участието ни в еврозоната ще докара до основни стопански изгоди за нашата страна. Според него огромното предизвикателство е да бъдат готови българските жители за това. Това изисква виновна работа на институциите, добави той. 
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР