Два петролни танкера бяха нападнати в Оманския залив миналата седмица

...
Два петролни танкера бяха нападнати в Оманския залив миналата седмица
Коментари Харесай

Иран твърди, че е свалил американски военен дрон над територията си

Два петролни танкера бяха нападнати в Оманския залив предходната седмица - Съединени американски щати упрекнаха Иран за случаите, а Техеран отхвърли присъединяване

Иранската революционна армия съобщи в четвъртък, че е свалила американски безпилотен аероплан във въздушното пространство на страната на фона на възходящото напрежение в Близкия изток, откакто по-рано през седмицата Вашингтон разгласи, че ще разположи повече военни в района, оповестява Financial Times.

Иран оповестиха, че техните военновъздушни сили " са прехванали и свалили американски шпионски аероплан Global Hawk, когато той е нарушил въздушното пространство на Ислямска република Иран " в четвъртък, съгласно формалната организация IRNA.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Летателният уред е бил свален в южната иранска провинция Ормузган, която е ситуирана край Персийския залив и се намира наоколо до Ормузкия проток, един от най-важните корабни направления за петрол и газ в света.

Американските военни обаче обявиха, че нито един от техните самолети не оперира в иранското въздушно пространство, твърди Reuters. Малко по-късно организацията заяви, че американски представител е декларирал, че боен дрон на Съединени американски щати е свален тази заран от иранска зенитна ракета в интернационалното въздушно пространство над Ормузкия пролив, без да даде повече детайлности.

Високо напрежение

Инцидентът става в миг на повишаване на напрежението в Близкия изток сред Съединени американски щати и Иран. Два петролни танкера бяха нападнати в Оманския залив предходната седмица, като Съединени американски щати упрекнаха Иран за случаите. Техеран отхвърли всякакво присъединяване.

Иран също разгневи американската администрация в понеделник, заплашвайки да наруши рестриктивните мерки за обогатяване на уран, контрактувани в нуклеарното съглашение от 2015 година

Ескалацията на напрежението накара Съединени американски щати да разположат повече войски в района тази година – през май изпратиха 1500 души, а тази седмица още 1000. Съединени американски щати обявиха, че силите ще оказват помощ за отбрана на американския личен състав в района и ще имат отбранителни цели за справяне с въздушните, морските и наземните закани в Близкия изток.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР