Два пъти съдът даде съгласие, което бе отменено след обжалване

...
Два пъти съдът даде съгласие, което бе отменено след обжалване
Коментари Харесай

2014 г.: Цветан Василев бяга. Съд в Белград 4 пъти връща делото за екстрадиция

Два пъти съдът даде единодушие, което бе анулирано след обжалване от банкера дезертьор

Ще успее ли основният прокурор Иван Гешев да върне беглеца Цветан Василев в България след близо 6 години укриване в Сърбия?

В началото на предходната седмица Гешев даде да се разбере, че повече няма да търпи “игрите ” на Василев. Бившият мажоритарен акционер във банкрутиралата КТБ доста желае да приказва по видеоконферентна връзка, само че не и да се изправи в профилирания съд. Там към този момент две години делото против него се гледа задочно.

На 5 февруари т.г. основният прокурор, който беше и един от наблюдаващите прокурори по делото КТБ, уведоми Съвета на Европа и Европейския комитет по проблемите на престъпността, че сръбските управляващи не екстрадират Василев. Той е обвиняем за присвояването на 2,6 милиарда лв. от КТБ, само че преди да получи обвиняване, съумя да изчезне от България.

3 дни след писмото на Гешев се разбра, че съдът в Белград преглежда ново искане на българската прокуратура за екстрадицията на Василев.

“Върховният съд в Белград оповестява, че съдията, работил по случая, в този момент преглежда нова молба на Прокуратурата на Република България с дата на завеждане 24 октомври 2019 година ”, оповестиха от съда.

На 3 декември магистратите поискали посредством сръбското правосъдно министерство българските управляващи да подхващат спомагателни стъпки по отношение на настояването.

Кога и по какъв начин Цветан

Василев се покри

в Белград

За пътя на бягството му най-подробно споделя главният очевидец по делото Бисер Лазов. Някогашният основен финансист на банкера към този момент година приказва пред съда за основаването и източването на КТБ.

На 13 юни 2014 година прокуратурата и полицията претърсват офиси на Василев на бул. “Цар Борис III ”. Разследването е почнало няколко месеца по-рано.

Василев отпътува от България на 14 юни 2014 година, или най-малко по този начин твърди Лазов. Първата му спирка е Солун, а по-късно Виена. На 16 юни управлението на банката дава конференция. Той отсъства. Ден по-късно неналичието в основната каса е към този момент 206 млн. лв. в разнообразни валути.

На 20 юни 2014 година пред КТБ се вият опашки от инвеститори, обезпокоени за спестяванията, банката е затворена.

Докато КТБ се сгромолясва, Василев дава инструкции на подчинените си по остарели мобилни телефони с копчета. Те са ги получили дни преди бягството му. Другият метод на връзка с него е от улични телефони.

На 23 юни 2014 година Лазов и един от шефовете във компаниите на Василев летят с ранния полет до Виена. Василев ги чака на паркинг на огромен магазин. Оттам се насочат към покрайнините на австрийската столица. Влизат в една от къщите. На Василев са показани документи, които да подпише.

Пред пратениците от България

той признава,

че в никакъв случай няма

да се върне

и не желае да подписва каквото и да е. Отрича да е вземал заеми от КТБ.

Пак в същия ден се появява и негово изявление в австрийски вестник. Във Виена той остава още месец, или най-малко такава е информацията досега.

Дни след затварянето на банката по видеовръзка приказва с част от подчинените си, като им дава обещание, че ще стартира нов бизнес и всичко ще се оправи.

На 28 юли 2014 година е упрекнат и разгласен за търсене с европейска заповед за арест и с алена бюлетина на Интерпол.

В средата на август е засечен в Белград, а на 16 септември 2014 година се предава на сръбските управляващи. След няколкочасов разпит и арест съдът постановява той да не напуща адреса си и да се явява ежедневно за автограф в полицейското ръководство.

Започват и усилята на българската прокуратура по неговата екстрадиция. Досега са пратени две молби и две напомнителни писма. От първата са минали 5 години и половина, а от втората 4 години и осем месеца.

Делото за връщането му е стигало два пъти до апелативния съд в Белград и е било връщано за ново гледане.

Първото искане за екстрадицията на Василев, с цел да бъде разследван за източването на КТБ, е от 18 септември 2014 година То е изпратено по дипломатически път в посолството ни в Белград на 22 септември същата година.

Сърбия не споделя

дали молбата е

позволена за

разглеждане

или, не

Това става причина на 21 май 2015 година да бъде изпратено писмо до сръбския правосъден министър, като в него се припомня, че чакаме отговор.

Следва и спомагателната молба за екстрадиция. Тя първо отива в нашето правосъдно министерство. Това става на 25 май 2015 година и с нота е предадена на сръбското външно министерство на 28 май 2015 година Отговор от Белград обаче още веднъж няма.

Заради това на 24 ноември 2015 година тогавашният основен прокурор Сотир Цацаров изпраща напомнително писмо, както и запитване дали съдът е постановил решение за екстрадицията на Василев.

Заради мълчанието на Белград през 2016 година Цацаров също сезира европейските институции. От Сърбия не последва никаква реакция. Банкерът въпреки всичко няколко пъти се явява пред съда в Белград, който се занимава с екстрадицията му.

През 2015 година Висшият съд в сръбската столица, който е първа инстанция, дава единодушие да бъде върнат. Адвокатите му обаче апелират пред апелативния съд, че било нарушено правото му на отбрана.

Делото е върнато още веднъж на Висшия съд, който се занимава с екстрадицията и през 2016 година

Тогава се организират няколко съвещания. Първото е през февруари 2016 година, само че е отсрочено, тъй като Василев е болен от грип. Следващите две съвещания са през март и април същата година. Василев е изслушан при закрити врата.

Магистратите трансформират мярката му за неотклонение от ежедневно сключване в централното полицейско ръководство на сключване през няколко седмици. През юни същата година Висшият съд още веднъж постановява той да бъде екстрадиран. Делото отново стига до апелативния съд, който на 7 юни 2016 година изслушва банкера.

Следва нова връщане на първата инстанция за разглеждане. През 2017 година обаче Висшият съд се афишира за незапознат да се произнася по настояването, тъй като делото у нас към този момент било импортирано в профилирания съд.

Междувременно при старта на процеса през февруари 2018 година Василев прати писмо до спецсъда, с което изиска прекратяването му.

Докато чакаше решение,

банкерът съумя

да се събере със

фамилията си

В Белград от март 2017 година е и брачната половинка му Антоанета Василева. Тя е упрекната в пране на пари. През август същата година за търсене бе оповестена и щерка им Радосвета. Тя също се проверява за пране на пари. В момента дъщерята на Василев се занимава главно с това да интервюира татко си.

Сега сръбският съд за четвърти път ще се занимава с екстрадицията на банкера. Според сръбското законодателство съдията, който го изслушва в залата, няма да взема решение всъщност за екстрадицията му. Това ще направи различен негов сътрудник. След това решението на Висшия съд може да бъде атакувано пред апелативната инстанция, а последна дума има министърът на правораздаването.

Ще последва ли нова врътка, или въпреки всичко Цветан Василев ще бъде екстрадиран, следва да се разбере. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР