Два пъти са се увеличили случаите на работещи чужденци от

...
Два пъти са се увеличили случаите на работещи чужденци от
Коментари Харесай

Работното време

Два пъти са се нараснали случаите на работещи чужденци от трети страни без позволение за достъп до пазара на труда у нас , като броят им доближава до 99, сочат данните на Главната ревизия по труда (ГИТ) за инспекциите в морските курорти. Това може да се изясни с огромния интерес към задграничен личен състав от страна на българските работодатели, показват от службата.

Нарушенията по работното време не престават да бъдат най-често установяваните при сезонната претовареност. През 2019 година те са 1082. Следват ги нарушаванията по заплащането на труда - 966. С 11,4% е повишен броят на инспекциите в морските курортни комплекси през сегашния сезон, демонстрират данните на Главна ревизия по труда .

В интервала юни-август са осъществени 1800 инспекции на 1776 работодатели с 44 770 наети при тях. Установени са общо 7001 нарушавания. За 670 нарушавания на работодателите е потърсена административнонаказателна отговорност.

Случаите на работа без подписан писмен трудов контракт са 155 и понижават спрямо откритите по време на акцията през 2018 година, макар по-големия брой инспекции.
През тази година е основана организация за практикуване на надзор и през почивните дни. През уикенда с изключение на нови работодатели, са се проверявали наложително и такива, при които през седмицата са установявани случаи на работа без трудов контракт.-->

оследващият надзор демонстрира, че са единични случаите, при които при повторната инспекция още веднъж са открити случаи на недеклариран труд при шеф, при който към този момент е установено такова нарушаване, показват от ГИТ. Изпълняват се като цяло и дадените наложителни за осъществяване наставления. Установените случаи на работа без трудов контракт при инспекциите в почивните дни са 17, само че главно при непроверявани работодатели.

С една четвърт понижават нарушаванията по електрообезопасеността на работното съоръжение. През акцията са открити 160 нарушавания от този тип. Поражението от електрически ток е една от най-честите аргументи за трудови злополуки, водещи до гибел. В началото на сезона Инспекцията по труда подсети за типичните нарушавания, които дружно с недобре изпълнените краткотрайни ел. съоръжения в сезонните обекти, покачват този риск.

Продължава да нараства броят на наетите малолетни. За осемте месеца на 2019 година Инспекцията по труда е дала 8257 позволения за работа на малолетни - 8065 - за ненавършили 18 година, и 192 - за ненавършили 16 година, което е растеж с повече от 10%.

Продължава наклонността сезонните служащи да подават сигнали за неполучени устно контрактувани суми или за неполучено заплащане при работа без трудов контракт и то когато лицата към този момент не работят. Инспекцията по труда още веднъж припомня, че в тези случаи правата на работещите мъчно биха могли да бъдат предпазени по административен ред, заради липса на доказателства за контрактуваните права.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР