Два пъти повече сезонни работници от страни извън Европейския съюз

...
Два пъти повече сезонни работници от страни извън Европейския съюз
Коментари Харесай

Все повече чужденци ни обслужват по родните курорти

Два пъти повече сезонни служащи от страни отвън Европейския съюз има тази година у нас. Това демонстрират данните на Агенцията по заетостта. От януари до началото на юли, Агенцията е разрешила достъпа на 6700 чужденци до трудовия пазар у нас като сезонни служащи. Само преди година за същия интервал те са били под 3000. Най-много чужденци са пристигнали от Украйна, Молдова, Киргизстан. Те работят в главно в туризма и селското стопанство.

Заради неналичието на подготвени фрагменти, в хотел към този момент втора година работят 15 украинци. Руслана е измежду тях. В Украйна, където е работела в хотел било по-тежко – налагало се да се труди по 12 часа дневно, а тук е на смени. " Тук се храним  гратис, всичко поема притежателят, всекидневието ни е обезпечено, нощувките ни са безвъзмездни и можем да си спестим заплатите ", сподели тя.

Според притежателите на хотели обаче острият дефицит на фрагменти не може да се преодолее единствено с  непознатите служащи. От организацията по заетостта изясняват растежа на сезонни служащи от чужбина с това, че няма съществени условия към работодателите. Не би трябвало да потвърждават професионалната подготовка на служащите желае се единствено трудов контракт. Опростени са и процедурите. Според икономистите може да се чака в бъдеще в курортите у нас да ни обслужват от ден на ден чужденци: " Това са страни, в които равнището на възнаграждение е по-ниско от това, което имаме в България, тъй че е елементарно България да предложи едни относително атрактивни условия за тях ", сподели Явор Алексиев от Института за пазарна стопанска система. Хотелиерите се стараят да запазят чиновниците, които един път са привлекли.

В хотела, където работи Руслана, се приготвя екскурзия за украинците, с цел да запомнят с изключение на работата, културата и историческите ни забележителности.
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР