Два пъти повече биопродукти ще се доставят в училищата и

...
Два пъти повече биопродукти ще се доставят в училищата и
Коментари Харесай

Училищата и детските градини ще получават два пъти повече биопродукти

Два пъти повече биопродукти ще се доставят в учебните заведения и детските градини по стратегиите “Улилищен плод” и “Училищно мляко”. Това излиза наяве от промени в разпоредба, пуснати за публично разискване.

Предложението на земеделския министър Иван Иванов е от новата образователна година, която стартира от септември, броят на доставките на питателните биопродукти да се вдигне на 10-12 от общо 50 за интервала вместо сегашните 4-6 бройки. Предвижда се и увеличение от 50 на 70% на плодовете и зеленчуците, а останалите количества да са за мляко.

Една от задачите на препоръчаните промени е да се покачат доставките на български артикули в детските градини и учебните заведения. По този метод щели да бъдат подкрепени и фермерите за по-екологично произвеждане, а децата и учениците да изградят по-здравословни хранителни привички.

За обезпечаването на по-голям брой доставки на биопродукти нямало да се постанова в допълнение финансиране. Предвидено е смяната да се случи в границите на избрания бюджет за образователната 2022-2023 година Разходите на доставчиците по двете схеми ще бъдат възобновени от бюджета на фонд “Земеделие”.

Училищните схеми се финансират с пари от Европейски Съюз. Общият бюджет възлиза на 220,8 млн. евро за образователна година, като до 130,6 млн. отиват за плодове и зеленчуци, а до 90,1 млн. за мляко. В България годишното финасиране е почти 13 млн. лв., като артикули получават съвсем 450 00 деца.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР