Два пъти повече българи с трайно намалена работоспособност са започнали

...
Два пъти повече българи с трайно намалена работоспособност са започнали
Коментари Харесай

Двойно повече хора с увреждания са си намерили работа през 2019-а

Два пъти повече българи с трайно понижена продуктивност са почнали работа тази година спрямо миналата. Резултатите демонстрират, че това са 11 778 души от началото на годината до края на септември. Това заяви министърът на труда и обществената политика Бисер Петков пред публицисти по време на днешното си посещаване в Националния център за рехабилитация на слепи в Пловдив дружно с изпълнителния шеф на Агенция за обществено подкрепяне Румяна Петкова, регионалния шеф на града Здравко Димитров и ръководителя на Съюза на слепите Васил Долапчиев.

По време на брифинга министър Петков показа главните резултати от приложението на новото законодателство за хората с увреждания, с което бяха въведени квоти за наемане на служащи с понижена продуктивност за да се насърчи тяхната претовареност. Към момента Главната ревизия по труда е проверила над 880 предприятия за осъществяването на тези разпореждания. Работодателите, които не могат или не желаят по някаква причина да изпълнят това обвързване, ще изплатят такса за отплата. Към момента в осъществяване на новите отговорности 110 предприятия са внесли 92 244 лева за 549 работни места.

Министър Петков показа и осъществяването на Националната стратегия за претовареност на хората с увреждания и Националната стратегия за налична жилищна среда и персонална подвижност. В развой на реализация са 22 плана на работодатели на обща стойност 400 000 лева, по които ще бъдат приспособени, приспособени или преустроени 56 работни места за хора с увреждания. Ще бъдат финансирани още 39 плана за налична жилищна среда на обща стойност 1,827 млн. лева

Министър Петков добави, че все още към 19 000 хора с увреждания са утвърдени да получат помощник по Закона за персонална помощ. През септември са подписани 5483 трудови контракта сред общините и асистентите, които ще дават персонална помощ. Агенцията за обществено подкрепяне ще преведе общо 3 млн. лева на 217 общини за погашение на възнагражденията на персоналните асистенти.

Политиката за хора с увреждания остава приоритет в бюджета на Министерството на труда и обществената политика (МТСП) и през 2020 година, акцентира министърът. Около 650 000 хора с увреждания получават месечна финансова поддръжка. Изплащането й ще продължи и през идната година с по-висок размер поради повишението на линията на беднотия с 15 лева до 363 лева, сподели той.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР