Два пъти по-ефективна трябва да стане икономиката ни до 2030

...
Два пъти по-ефективна трябва да стане икономиката ни до 2030
Коментари Харесай

Държавна стратегия показа в числа колко назад е икономиката ни като ефективност

Два пъти по-ефективна би трябвало да стане стопанската система ни до 2030 година. Тази цел е заложена в тактика за кръгова и нисковъглеродна стопанска система, пусната за публично разискване, написа в. " 24 часа ".
Съгласно тактиката, в този момент 1 кг запаси генерират 0,322 евроцента, което мери продуктивността на ресурсите. До 10 години този индикатор би трябвало да се усили до 0,64 евроцента, макар че междинната стойност в Европейски Съюз е много по-висока - 2,075 евро.
Делът на вторичното потребление на материалите в стопанската система би трябвало да се усили от 4,3 до 11,7%, а генерираните боклуци да се понижат от 418 на 205 кг/1000 евро.
У нас към момента няма нито един патент, обвързван с преработване на вторични първични материали, а до 2030 година се изискват 15 такива. Върху нововъведенията, свързани с кръговата стопанска система, е подложен специфичен фокус, с цел да вкарат предприятията нисковъглеродни и безотпадни технологии. Ще се подтиква и потреблението на цифрови технологии за следене и усъвършенстване на доставките, производството и събирането на данни за продуктите. Отпадъците би трябвало да се трансфорат в запаси за предприятията, а те да вкарат технологии за преработване.
По отношение на прехода към нисковъглеродна стопанска система задачите са делът на силата от възобновими източници да се вдигне от 10,5% на 27,09%. Тук се планува битовите консуматори да могат да създават и продават сила от ВЕИ, освен да я купуват и използват, като това ще става посредством присъединяване в " общности за възобновима сила ". В превоза ще се предизвиква потреблението на биогорива от ново потомство и възобновима електрическа сила.
Емисиите от парникови газове би трябвало да спаднат от 8,67 на 7,9 тона въглероден двуокис на човек. Делът на въглищата в производството на ток също би трябвало да се редуцира от 40 на 33%.
В тактиката е заложено и развиване на газовата и електроенергийната инфраструктура.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР