Два паралелни протеста започнаха пред сградата на Съдебната палата.Единият е

...
Два паралелни протеста започнаха пред сградата на Съдебната палата.Единият е
Коментари Харесай

Два протеста пред Съдебната палата срещу избора на Евгени Иванов за член на ВСС

Два паралелни митинга започнаха пред постройката на Съдебната палата.

Единият е на придвижването БОЕЦ, а другият - на младежката организация на “Демократична България “. Те считат, че изборът на Евгени Иванов за член на Висш съдебен съвет е неправилен.

Една от протестиращите разяснява: “Прави усещане, че неговата идея, оповестена на страницата на прокуратурата и CV-то му – извънредно доста се разминават стилово и съдържателно. На чуването предходната седмица той е декларирал, че няма да разяснява концепцията си, тъй като тя към този момент е качена в общественото пространство, което дава един доста неприятен сигнал към обществото. Въпроси не са били допускани по отношение на претендента, което още веднъж демонстрира, че това не е избор, а е щампосване на към този момент взето решение “.

Над 1530 прокурори от цялата страна избират своя нов представител в Прокурорската гилдия на Висшия правосъден съвет (ВСС). Те ще могат да гласоподават отдалечено или с бюлетина за единствения претендент Евгени Иванов. Изборът с бюлетина ще се организира в Съдебната палата.

1312 от държавните обвинители ще се възползват от отдалечената опция. За предпочелите хартиената бюлетина изборният ден стартира в 8.00 часа и ще завърши в 18.00 часа. Избирателната секция ще е единствено една.

Главният прокурор Иван Гешев и екипа му ще гласоподават по интернет. Кандидатът, военният прокурор Евгени Иванов, обаче ще го направи по обичайния метод.

Изборът се счита за постоянен, в случай че са дали своят вот повече от половината от имащите право на глас, а с цел да бъде определен Иванов би трябвало да получи поддръжката на повече от половината от фактически гласувалите.

Миналата събота, когато започва процедурата за избирателен член на Висшия правосъден съвет, Евгени Иванов се обърна с малко слово към сътрудниците си. Той даде обещание да бъде техният глас в правосъдния кадрови орган, разгласи се срещу изваждането на прокуратурата от правосъдната власт и беше безапелационен: “Тежко и горко на страна, която няма самостоятелна прокуратура “.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР