Два от най-големите отбора във футболния свят - Реал Мадрид

...
Два от най-големите отбора във футболния свят - Реал Мадрид
Коментари Харесай

Реал Мадрид и Ливърпул в сблъсък за най-ценния клубен трофей


Два от най-големите тима във футболния свят - Реал Мадрид и Ливърпул, ще се изправят един против различен довечера във финала на Шампионската лига. Двубоят на Олимпийския стадион в Киев стартира в 21:45 часа българско време.

Реал и Ливърпул са два от най-успешните клубове в историята на най-престижния европейски шампионат, като мадридчани са рекордьори с 12 трофеи, до момента в който Ливърпул имат пет трофея от конкуренцията във витрината си. И двата тима могат да запишат исторически достижения при триумф довечера. Реал Мадрид ще се трансформира в първия клуб в новата история на шампионата, печелил трофея три пъти поред, до момента в който при победа мърсисайдци ще излязат еднолично на трето място в класацията за най-вече европейски трофеи – пред тях ще бъдат само днешният им противник и Милан (7).

Реал е абсолютният доминатор в Шампионската лига в последните години, като това е четвърти край за Кралския клуб за пет години, като в предходните три те на два пъти победиха градския си противник Атлетико Мадрид и един път – Ювентус. За Ливърпул това ще е първи край от 2007-ма година насам, когато „ алените “ изгубиха от Милан. Последният им успех в шампионата е от две години по-рано и популярния триумф против „ росонерите “ в Истанбул.

Историята зове и звездата на мадридчани Кристиано Роналдо, който може да стане първият състезател в историята с пет трофея от Шампионската лига след преименуването ѝ. За Роналдо мачът е и директна борба с главния му съперник за Златната топка през тази година – направилият свръхестествен сезон с Ливърпул Мохамед Салах. Португалецът има 50 гола в 49 мача за клубния и националния си тим, до момента в който статистиката на Салах е 49 гола в 55 мача за Ливърпул и Египет. Наскоро египтянинът усъвършенства върха за най-вече голове в един сезон във Висшата лига, откогато в нея вземат участие 20 тима – 32 попадения.

Другата огромна борба е при треньорите. Зинедин Зидан също може да влезе в историята с трети следващ успех в Шампионската лига, и то в едвам третия си сезон като треньор на Реал. Юрген Клоп от своя страна има загуби в последните си пет финала, в това число и този на Шампионската лига през 2013-та година, когато неговият Борусия Дортмунд бе надвит от Байерн Мюнхен. През този сезон обаче Клоп поведе „ алените “ още от плейофите за груповата фаза на конкуренцията и ги закара на край със страховит атакуващ футбол, като в това време възпитаниците му усъвършенстваха върха за най-вече маркирани голове в един сезон на шампионата – 46.

Ливърпул има превес в досегашните мачове сред двата тима, като „ алените “ са записали три победи против две провали в пет дуела. Най-важният конфликт в историята на съперничеството безспорно е финалът на Купата на европейските първенци през 1981-ва година, когато мърсисайдци печелят с 1:0 с гол на бранителя Алан Кенеди. През сезон 2008/09 Реал и Ливърпул се изправиха един против различен на осминафиналите на Шампионската лига, когато британският отбор записа две победи – 1:0 на „ Сантяго Бернабеу “ и 4:0 на реванша на „ Анфийлд “. Двете победи за Реал пристигнаха в груповата фаза на шампионата преди три години, когато в същата група бе и българският Лудогорец. Тогава Реал завоюва с 3:0 в Англия и 1:0 в Испания.

Наставниците и на двата отбора ще могат да разчитат на съвсем всички свои играчи, като огромният отсъстващ за Ливърпул е халфът Алекс-Окслейд Чембърлейн. Добрата вест за „ алените “ е, че Джеймс Милнър и Емре Джан минаха сполучливо фитнес тест и ще могат да вземат присъединяване в мача, само че едва ли немският полузащитник ще стартира титуляр, предвид на това, че не е играл от много време. Защитниците Хоел Матип и Джо Гомес също са отвън сметките поради травми.

Зидан от своя страна има щастието да разполага с цялостния си състав. Въпросителната пред него е дали да заложи в титулярния състав на Карим Бензема, Гарет Бейл или Лукас Васкес, като съгласно специалистите най-вероятно е късмет да получи френският нападател, който се разписа два пъти против Байерн Мюнхен в реванша от полуфиналите сред двата отбора.

Зидан призна, че чака извънредно тежък мач. „ Това най-вероятно ще е най-трудният край, в който сме взели участие. Знаем, че ще би трябвало да бъдем на върха на опциите си, и то на всички равнища, освен физически. Те са британски тим, тъй че няма да се предадат в никакъв случай, само че те не разчитат единствено на физическите си качества. Ливърпул са мощни механически, имат изключителна скорост и страхотни играчи “, разяснява френският експерт.

„ Изключително горделив съм от това, което реализираха момчетата “, показа Клоп. „ Ние сме Ливърпул, напът сме да станем доста добър тим и се представяме на доста високо равнище. Това бе едно бясно странствуване, само че ние заслужихме мястото си на финала “, добави треньорът на „ алените “.

Очаквани сформира на двата отбора:

Реал Мадрид: Навас, Карвахал, Рамос, Варан, Марсело, Каземиро, Модрич, Кроос, Иско, Роналдо, Бензема;

Ливърпул: Кариус, Робъртсън, Ван Дайк, Ловрен, Александър-Арнолд, Милнър, Вайналдум, Хендерсън, Мане, Салах, Фирмино;

Главен рефер: Милорад Мажич (Сърбия). /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР