Два от испанските изтребители, които се включиха в охраната на

...
Два от испанските изтребители, които се включиха в охраната на
Коментари Харесай

Испански изтребители вдигнати по тревога от Граф Игнатиево

Два от испанските изтребители, които се включиха в защитата на българското въздушно пространство, са били вдигнати по паника тази заран поради непознати самолети в източната зона на Черно море, оповестиха началникът на защитата адмирал Емил Ефтимов и испанският пълководец Хесус Саласар.

В авиобазата " Граф Игнатиево " са ситуирани четири испански " Eurofighter ", които вземат участие в защитата на въздушното ни пространство.

Два от изтребителите са изхвърчали поради нарушителите, само че не са могли да ги разпознават, защото са се отдръпнали доста бързо, заяви Нова телевизия.

Подобни полети постоянно се правят съветски самолети. Периодично български изтребители се подвигат по неотложност поради самолети без полетен проект, без радиовръзка и с изключен транспондер до българското въздушно пространство. Според българските Военновъздушните сили всички те са хипотетична благосъстоятелност на Руската федерация.

Засега няма информация за съответния случай.
България продължава да разчита за защитата на въздушното си пространство единствено на старите руски изтребители МиГ 29, чиято поддръжка минава през Русия. Подобни полети над Черно море в допълнение изразходват ресурса на българските машини.

В четвъртък с гала по сертификация стартира осъществяването на взаимни задания по усилена защита на въздушното пространство (Air Policing) от българските и испанските Военновъздушни сили.

Церемонията се организира в Трета авиационна база " Граф Игнатиево " и в нея участваха началника на защитата адмирал Емил Ефтимов, командира на българските Военновъздушни сили - ген.-майор Димитър Петров, изключителния и пълномощен дипломат на Испания в България - Алехандро Поланко Мата, командира на испанското Съвместно командване по интервенциите ген.-лейтенант Франциско Брако Карбо и зам.-командира на Обединения център за въздушни интервенции на НАТО в Торехон - бригаден военачалник Атанасиос Сектос, който връчи документа на испанските военнослужещи.

Адмирал Емил Ефтимов изясни, че при потребност първо се подвигат българските изтребители и в случай че инцидентно има някакви ограничавания, тогава ще бъдат вдигнати испанските, както и в случай че нашата двойка е приземила самолета, и се наложи още веднъж да се излети.

Командирът на Трета авиационна база бригаден военачалник Николай Русев изясни, че е всекидневно да се подвигат изтребители поради непознати самолети, които не нарушават българското въздушно пространство, само че се приближават до него.

Той посочи, представен от Българска телеграфна агенция, че изхвърчат една двойка испански самолети, въоръжени, и една двойка български, и според от решението в центъра в Торехон задачата поема единият или другият екип.

Дежурим по едно и също време, употребяваме една и съща полоса, една и съща база, спомагаме оптимално на сътрудниците от Испания всичко, което им е належащо, да им бъде предоставено, с цел да могат да си свършат работата, за която са пристигнали, изясни ген. Русев.

Той добави, че взаимното дежурство е постоянно потребно, тъй като и двете страни научават нещо ново.

За първи път идват испанци в България за осъществяване на такава задача и ни е забавно, тъй като е друго, акцентира ген. Николай Русев.

Той сподели, че няма да се извършват взаимни подготвителни полети, които да са разнообразни от Air Policing, и добави, че това може да стане единствено в случай че дойдат повече испански машини за осъществяване на други задания - тактически прехват, въздушен брой и други
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР