Два от горелите през 2016 г. тютюневи складове в Пловдив

...
Два от горелите през 2016 г. тютюневи складове в Пловдив
Коментари Харесай

Изгорели тютюневи складове стават жилища

Два от горелите през 2016 година тютюневи хранилища в Пловдив са напът да бъдат реставрирани и превърнати в жилищни здания с магазини и подземни гаражи, оповестява dnevnik.bg. В отговор на Министерството на културата до изданието се споделя, че през март тази година то е съгласувало абстрактен план на притежателя на складовете - монументи на културата на улиците " Екзарх Йосиф " 13 и " Капитан Андреев " 12 за " реституция, консервация и реорганизация " и превръщането им в жилищни здания.

Проектът планува фасадите на складовете да бъдат непокътнати и реставрирани, а вътрешните им елементи - демонтирани. Собственик на двата склада е сдружението " Р.И.П.А. ".

Складовете са измежду четирите, които бяха унищожени в пожар от август 2016 година Разследване сподели, че пожарът е бил тенденциозен, като за него беше упрекнат бездомникът Любомир Данчев. През януари тази година Окръжният съд в Пловдив удостовери дефинитивно присъдата му от 4 години затвор за палежа.

В министерството към момента не са получили механически или работен план за складовете от " Р.И.П.А. ". В тях от сдружението би трябвало да изпълнят напътствията, дадени им с одобряването на идейния план: проучване на образната връзка на надстрояването от прилежащите вътрешни улици, запазване на истинското оформление на уличните фасади, да се възстановят компрометираните сектори и детайли, потвърдено с изследвания на място, архивни фотоматериали, да се запазят вътрешните фасади, маркиращи размера на постройката.

В идейния план се планува вътрешната стоманобетонова структура на склада на " Екзарх Йосиф " да бъде отстранена, като притежателите би трябвало да показват градивен разбор и решение за краткотрайното подсилване на фасадите. От министерството желаят и всички действия да се следят от археолог при положение на разкриване на археологически находки.

Основен създател на плана за тютюневите хранилища на " Р.И.П.А " е студиото на проектант Реймондо Флакомио, твърди юристът на " Р.И.П.А. ". Флакомио е роден в Италия, само че от 25 години работи в България, се вижда от уеб страницата на студиото му " Панидея ". Автор на планове за жилищни, офисни и търговски здания, измежду които " Интер експо център - София " и бизнес център Vertigo на бул. " България ". От dnevnik.bg са потърсили студиото за коментар за плана, само че от там не са дали отговор на стационарния телефон.

Складовете благосъстоятелност на " Р.И.П.А " са част от колективен археологически и архитектурно-строителен монумент на културата, историческа зона " Филипопол - Тримонциум - Пловдив ". Досега министерството и общината не са показали план за възобновяване на комплекса, въпреки и оповестеният период за това да беше февруари 2018 година От Министерството на културата не са дали отговор на въпроса на какъв стадий е този план.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР