Два опасни язовира - Огоста и Бели Искър ще бъдат

...
Два опасни язовира - Огоста и Бели Искър ще бъдат
Коментари Харесай

Язовирите Огоста и Бели Искър ще бъдат ремонтирани основно

Два рискови язовира - „ Огоста " и „ Бели Искър " ще бъдат ремонтирани с пари от бюджета, реши държавното управление.


Правителството одобри решение, с което добавя листата на язовирните стени и оборудванията към тях, на които би трябвало да се извърши главен ремонт или реорганизация. В листата се включват язовирите „ Огоста “ в община Монтана и „ Бели Искър “ в община Самоков, с което се основават условия да се подхващат нужните ограничения за обезпечаване на изправното техническо положение на язовирните стени на двата обекта и оборудванията към тях и за тяхната безвредна употреба.

Язовир " Бели Искър " край Самоков е издигнат преди 85 години и няма противоземетръсна отбрана. Стената му е 533 метра и е най-дългата в България. Още предходната година Главният прокурор изпрати рекомендация за укрепването му.

Язовир " Огоста " също е рисково оборудване. Окръжната прокуратура в Монтана предложи да се подхващат ограничения по отношение на открит свлачищен развой по левия склон на оборудването и развалени зони на каменната обшивка на стената.

Правителството реши още 2 милиона и 700 хиляди лв. да бъдат отпуснати за потърпевшите от наводненията през това лято общини Мизия, Дупница и Тетевен.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР