Два новородени делфина са умрели във варненския Делфинариум след 2014г.

...
Два новородени делфина са умрели във варненския Делфинариум след 2014г.
Коментари Харесай

Странният случай с премълчаната смърт на четири делфинчета във Варна

Два новородени делфина са умрели във варненския Делфинариум след 2014г. при неизяснени условия, а други два са били оповестени за мъртви при раждане.

Това удостовери Министерството на околната среда и водите в отговор на въпроси на " Дневник ", откакто информацията беше получена тази година от източник, работещ в Делфинариума и поискал анонимност. Според него повода за гибелта на новородените са неприятни грижи, защото в дейния туристически интервал (от юни до септември) възрастните, включително и майките на новородените, са принуждавани да вземат участие в до четири спектакъла на ден, което не им разрешава да се грижат съответно за дребните си и това става повода за гибелта им в границите на няколко месеца.

От дружеството-собственик на атракциона " Феста Делфинариум " (част от " Феста холдинг " на Петя Славова) отхвърлиха обвиняванията в неприятни грижи към животните и подчертаха, че бозайниците доживяват при тях възраст, която от време на време надвишава тази в естествена среда. Съобщиха, че за последните три години - 2015, 2016 и 2017 година са се родили три делфина. Единият от тях е бил мъртъв при раждането, а другите два са живели единствено няколко дни. Бройката се разминава с дадената от министерството, защото поисканата от " Дневник " информация от Делфинариума беше единствено за годините 2015 - 2017, до момента в който ековедомството заяви данни и за 2014 година

Раждането - естествена процедура

Ако се прегледа уеб страницата на Делфинариума, няма аргументи всички бебета, родени от 2014 до 2017 година да не са оживели. " В международен мащаб постоянно се е смятало, че ражданията на делфини в изкуствена среда са необичайност. Благодарение на основаните отлични условия и професионални грижи, полагани от екипа на " Феста Делфинариум ", тук ражданията са естествена процедура. В момента се отглеждат 5 делфина - 2 мъжки и 3 женски - Кимбо, Доли, Попи, а Йоана и Бимбо са родени във " Феста Делфинариум ", написа там.

 Снимка от уеб страницата на варненския Делфинариум, от който би трябвало да излиза наяве, че там са основани всички условия новородените делфини да не умират.
© Дневник

Снимка от уеб страницата на варненския Делфинариум, от който би трябвало да излиза наяве, че там са основани всички условия новородените делфини да не умират.

Пред " Дневник " шефът на атракциона Ивелин Симеонов увери, че разчита на новородените делфини. Тъкмо те ще попълнят неналичието на най-възрастния " артист " - Попи, която умря през февруари - по данни на Симеонов " на 40-50 години или с към 10 години над пределната за живеещите в естествена среда ". Според шефа на нейно място няма да се търси подготвен заместител от различен делфинариум. " Напротив, разчитаме на приръст от нашите лични питомци, написа шефа в отговор до " Дневник " и добавя: " Както към този момент ви казахме – два от общо четирите са родени в делфинариум Варна и се развиват сполучливо! ".

По-нататък в писмените си отговори на въпросите на " Дневник " Симеонов показва, че при всяко раждане в делфинариума " представленията се анулират изцяло за интервал към месец, съблюдава се режим на тишина. Под прецизния надзор на ветеринарния ни доктор и биолога, майката и новороденото се следят непрекъснато, с цел да се изключат всички неподходящи фактори ". Очевидно през последните четири години сходни спирания не са правени, защото делфинчетата, родени през този интервал, са оцелявали единствено по няколко дни.

Кога приключва раждането

В отговори на други въпроси, заложени по-рано този месец, и от Делфинариума, и от екоминистерството развиха тезата, че да се приказва за гибел на новородени делфинчета даже не е правилно.

" За разлика от хората, делфините не са с изцяло образувани органи при раждането. Необходими са най-малко два месеца, с цел да приключи този развой. Ето за какво, експертите смятат, че има раждане, в смисъла, който влагаме, ние хората, едвам след втория месец ", твърди Ивелин Симеонов.

По тази причина можело да се приказва за " несполучливи раждания ", само че и не за гибел на новородени делфини. Управителят на Делфинариума се базира на мнението на двама негови чиновници - ст.н.с. Цветан Станев, експерт по морски бозайници и основател на Делфинариума, и на ветеринарния доктор Иван Жеков, който от 33 година се грижел за делфините.

Пак съгласно Ивелин Симеонов малко хора по света знаели, че морските бозайници не са доста плодовити. Раждали по 1 делфинче годишно, в най-хубавия случай, а смъртността при новородените стигала до 65-70 на 100.

Попитани по същата тематика, от Министерството на околната среда и водите пък дават отговор, че интервалът, в който новородените би трябвало да се считат за " несполучливо родени ", е цяла една година, а освен два месеца. Причина за това била, че са " физиологично недоразвити " и мъчно оцелявали, в това число и в следени условия.

" Да четат повече! "

" Дневник " потърси мнението на един от безспорните специалисти в областта на проучванията на китообразни морски бозайници доктор Разван Мирчени от Дружеството за океанографски проучвания и запазване на морската среда " Oceanic club ". С него се свързахме със съдействието на Атанас Русев от Сдружението " Да спасим Корал ".

" Посоченият % на смъртност (65 - 70% - бел. ред.) се отнася за новородени в плен, а при живеещите в естествената си среда той е най-малко на половина по-нисък ", сподели Мирчени. Според него смъртността на новородени в делфинариумите най-често се дължи на агресивното държание на възрастните, когато те се отглеждат дружно с дребните в тесни басейни.

Разван Мирчени въобще не пожела да разяснява изказванията на Ивелин Симеонов и на екоминистерството, че делфините се считат за " родени " едвам 2 или 12 месеца след появяването им на бял свят. " На хората, които настояват сходни неща, бих предложил да четат повече научна литература ", сподели той.

" Полу-раждане "

Изненадана от информацията за " несполучливо родени " делфини се оказа и доцент Марина Панайотова от Института по океанография във Варна. " За първи път слушам сходно нещо ", разяснява тя. Добави, че новородените делфини стартират да плуват, прилепени до тялото на майката незабавно след раждането си и по тази причина изказванията за някакво " полу-раждане " й звучат нелогично.

" Няма животно, което да се ражда с недоразвити вътрешни органи, сподели и доктор Христина Христова от Спасителния център за диви животни в Стара Загора. " Това биха могли да бъдат малформации, появили се по разнообразни аргументи. Те може да се дължат на близко роднинство на родителите, на нечисти басейни, неуместно хранене на дребните и майките им, както и на неприятни условия за развъждането им ".

 Бимбо - един от делфините във варненския Дулфинариум
Бимбо - един от делфините във варненския Дулфинариум

Няма делфин, няма проблем

Според мнението на Министерството на околната среда в Закона за отбрана на животните не е планувано известяван на районната екоинспекция (в случая тази във във Варна - бел.- ред.) при смяна в виталния статус на записаните делфини във варненския Делфинариум. Тъй като са били оповестени за мъртвородени или за умряли прекомерно бързо, четирите дребни, родени след 2014 година, са останали без регистрация.

Вероятно по този метод се заобикалят главоболията по административните процедури, счита Христина Христова. Така обаче не е останала и никаква диря за това какво тъкмо се е случило с телата на мъртвите морски бозайници. Контролът по така наречен им загробване или предаване на екарисаж би следвало да се упражнява от Агенцията по надзор за сигурност на храните.

От екоминистерството оповестиха в отговор на въпроси на " Дневник ", че Регионалната му ревизия във Варна и Областната дирекция по сигурност на храните са направили инспекция на Делфинариума, който бил регистриран като " животновъдна плантация ". Тя посочила, че сега там фактически се отглеждат единствено четири възрастни делфина, които имат регистрационни карти в сходство със Закона за отбрана на животните.

Още едно " раждане в плен "

В края на май в Делфинариума във Варна се чака следващото раждане, сподели за " Дневник " служителят, който осведоми и за мъртвите новородени. Според него бременността се пази в загадка отново поради съмненията, че и това бебе ще бъде " несполучливо родено ", с цел да няма задължения към развъждането му в туристическия сезон.

Според шефа на Делфинариума обаче тази бременност не била сигурна. " По силата на 34 годишния ни опит в развъждането на делфини, установихме, че няма средство, което със 100% сигурност да посочва дали женската е бременна или не ", написа той и добавя: " Изпробвали сме всички уреди и процедури, които употребява хуманната медицина. Д-р Жеков (един от експертите, работещи в Делфинариума - бел. ред.) прави разнообразни кръвни проби и твърди, че има възможност за бременност. Самата женска ще ни покаже това с държанието си 1-2 седмици преди раждането ".

Експертите, които " Дневник " потърси за консултация, оспориха и това изказване. Посочиха, че бременността на делфините продължава 12 месеца и освен това състояние седмици преди раждането плодът би следвало да е към този момент добре завършен, тъй че няма по какъв начин да не може да бъде открит със средствата на хуманната медицина.

Според казаното от шефа Ивелин Симеонов в случай че има бебе, представленията във варненският Делфинариум би трябвало да бъдат анулирани най-малко за месец в разгара на туристическия сезон, когато визитите са най-интензивни.

 Една от фотосите, които от
Една от фотосите, които от " Феста делфинариум " изпратиха дружно с отговорите на въпросите за гибелта на четирите новородени.

С бързи темпове

Условията, при които се отглеждат и развъждат делфините във варненския Делфинариум са мотив за остри рецензии от страна на природозащитниците към този момент повече от 10 години. Но крайният период за смяната им остава в неопределеното бъдеще.

Идейният план за разширението на делфинариума, направен преди години, включва и специфичен басейн за раждане и развъждане на дребните, както и хигиеничен - с опция за краткотрайна изолираност на заболелите, оповестиха от дружеството-собственик на атракцията. За това към този момент имало утвърден обстоен организационен проект, само че до строителство по този начин и не с е стигнало.

Според шефа на " Феста Делфинариум " виновността за това била на предходната общинска администрация. Виза за планиране била получена едвам в края на 2017 година, и " процесът тръгнал с бързи темпове ". Но следващият " полу-роден " делфин, който се чака да се появи на бял свят в околните седмици, може също да не дочака края му.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР