Два нови центъра за грижа за лица с различни форми

...
Два нови центъра за грижа за лица с различни форми
Коментари Харесай

Започва изграждане на два центъра за грижа за хора с деменция

Два нови центъра за грижа за лица с разнообразни форми на деменция ще бъдат построени във Варна по план по Оперативна програма „ Региони в напредък “. По предложение на кмета Иван Портних през юни 2018 година Общинският съвет одобри решение, с което общината кандидатства за откриване на още един център.

" Усилията на администрацията, взаимно с сътрудниците от „ Социално подкрепяне “, са ориентирани към обезпечаване на качествени обществени услуги и даването им в поддръжка на общността ", заяви на конференция във връзка стартирането на плана Таня Василева, шеф на дирекция „ Социални действия “ към Община Варна.

На срещата участваха още Коста Базитов – зам.-кмет, Адриана Григорова - шеф на дирекция „ Социално подкрепяне “ – Варна, Димитричка Кънчева – шеф на РД „ Социално подкрепяне “, представители на центрове, осигуряващи услуги за възрастни хора.

Проектът за двата центъра е на стойност 1,3 млн. лева, от които 941 303 лева са от Европейски Съюз - посредством Европейския фонд за районно развиване, а останалите средства са национално съфинансиране и личен принос на Община Варна. Предвижда се да бъде построен Център за грижа за лица с разнообразни форми на деменция, с потенциал 15 места, в ж.к. " Владислав Варненчик ".

След главен ремонт на постройката на ул. „ Петко Стайнов “ № 7, там ще бъде самостоятелен и Дневен център за поддръжка на лица с деменция и техните фамилии, с потенциал 40 места. За посетителите ще бъдат обезпечени пространства за почасов отдих, дневна стая, зали за арт- и трудотерапия, физиотерапия и за самостоятелна работа, заяви ръководителят на плана Емилия Дякова.

Срокът за осъществяване на плануваните действия е 24 месеца. След реализирането на плана и посредством потребление на опциите, които предлага Оперативна стратегия „ Развитие на човешките запаси “, Община Варна ще пристъпи към съоръжение и обзавеждане на центровете и основаване на кадрови потенциал за новите услуги.

Деменцията е един от най-значимите здравни и обществени проблеми и вследствие на високата заболеваемост, прогресивната загуба на автономията на болните и спецификата на нужните грижи, изискващи изключителни здравни, морални и финансови разноски.

Осигуряването на качествени, налични и устойчиви услуги за дълготрайна грижа за възрастни хора и хора с увреждания, в това число с добити дегенеративни болести, е един от основните цели в Националната тактика за дълготрайна грижа, осъществена на локално равнище посредством стимулирането на интегрирани услуги, целящи подобряването на качеството на живот, уточни още Дякова.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР