Два нови фонда започват да финансират стартъпи, след като държавният

...
Два нови фонда започват да финансират стартъпи, след като държавният
Коментари Харесай

Храна за еднорози*

Два нови фонда стартират да финансират стартъпи, откакто държавният Фонд на фондовете им избра мениджъри

© Георги Кожухаров
Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване
Още по тематиката
Новите два фонда за стартъпи потеглят от есента

Общо 64.7 млн. лева потичат към млади компании с запас от еврофондовете и след асортимент на мениджъри от страната
14 авг 2018
Шестият фонд за рискови вложения

" БрайтКап венчърс " ще поддържа с 25 млн. евро млади софтуерни компании
22 юни 2018
Фондът на фондовете ще търси мениджъри на 67 млн. лева рисков капитал

Ако следващият конкурс на държавната конструкция приключи сполучливо, парите би трябвало да стигнат до новаторски стартъпи
16 май 2018 Повече от година започващите софтуерни и новаторски компании в България бяха на финансова диета поради липса на еврофондове. Първата храна пристигна през юни, когато Европейският капиталов фонд (ЕИФ) насочи нова порция финансиране към стартъпите, а от есента в подпомагането на фирмите и ускорение на растежа им ще се включват още два фонда, захранени с евроресурс през държавния Фонд на фондовете. С това сумата, която ще бъде налична до края на годината, приближава 60 млн. евро. В началото на идната година евентуално ще се включат и още участници, с което в идващите най-малко пет години комфортът за бизнесмените ще бъде обезпечен и те още веднъж могат да стартират да мечтаят.

Опора от три страни

" БрайтКап венчърс " е първият от новите фонд мениджъри, на който стартъпите скоро ще разчитат, откакто преди два месеца ЕИФ го зареди с 25 млн. евро рециклиран запас от сполучливи планове по JEREMIE. През него се предлага финансиране от 50 хиляди евро до 3 млн. евро, като плануваният запас ще стигне за към 30 компании, търсещи средства за напредък (seed) и за 10-15 в този момент прохождащи бизнеси.

Другите два фонд мениджъра, които се чака да стартират работа от есента, бяха избрани от държавния Фонд на фондовете през тази седмица. Това са " АД - венчърс " и " Некст тех венчърс ", които ще разполагат надлежно с 14 млн. и с 19.1 млн. евро за дялови и квазидялови вложения. Средствата са единствено начален капитал, към който мениджърите ще би трябвало да прибавят личен запас плюс притеглен от частни сътрудници, с което финансирането ще набъбне доста. Сумите, които могат да се влагат през тези два фонда, са от 25 хиляди до 1 млн. евро, като плановете са средствата да стигнат за към 200 компании. Инвестиционният небосвод на работа е 5-годишен, след което ще има още 5 години за работа по продажба на дяловите участия.

Новите лица

Може би най-разпознаваем измежду стартъп бизнесмените е екипът на " Некст тех венчърс ". Участници в него са сътрудници от дейния капиталов фонд NEVEQ - Константин Петров, Златолина Мукова, Йордан Зарев и Александър Терзийски. Всички те са специалисти с опит в работата с новаторски компании през два фонда - първият частен, вторият - главно с еврофондове. В офертата, с която печелят достъп до 19.1 млн. евро, те оферират да прибавят 1.2 млн. евро лични средства и да привлекат още 7 млн. евро частен капитал от коинвеститори. Представили са лист с 45 стартъпа, с които са във връзка и които биха подкрепили. Ангажирали са се да реализират 6% норма на възвращаемост на вложените средства. Търсят като заплащане 17.76% от сумата на вложенията. Фондът ще подкрепя начален стадий на развиване на младите компании. " Некст тех венчърс " ще би трябвало да влага в най-малко 6 компании годишно.

Другият нов фонд управител, който получава 14 млн. евро обществен запас, с цел да влага в фирмите, които оцени като заслужаващи си, е " АД - венчърс ". Това е българско-италианско обединяване, в което водещият сътрудник е " Клийнтех България " на Любомир Пейновски (който е в управата на Камарата на строителите, а от пролетта е член и на КРИБ) и Марияна Хамънова-Рондини. Чуждестранното включване е от " Мета венчърс " на Франческа Натали и Анна Амати. Офертата, с която обединяването печели състезанието на държавното ведомство, планува привличане на 446 хиляди евро личен запас и още 1.87 млн. евро от частни вложители. Предложен е лист с 215 компании, които са набелязани за вероятно финансиране, а задължението за норма на възвращаемост е 5.01%. Обединението е поискало 19.99% годишно такса за ръководство на средствата, което е до тавана на позволения най-много. По условията фондът би трябвало да влага годишно в 25 стартъпа в стадий ускорение на бизнеса и в 3 компании за ускорение и финансиране на начален стадий на развиване.

Какво следва

С оповестяването на резултата от състезанието на Фонда на фондовете стартира да тече период за вероятно обжалване на избора, като има индикации, че възражения ще последват. Общо 10 бяха претендентите, които се включиха в надпреварата, като отпадането на някои от тях бе стимулирано със противоречиви причини, като да вземем за пример неприемане на професионалния опит на членове на екипа. Неприятна изненада за полуфиналистите беше и че трябваше да научат резултата от състезанието от медиите, а не от фонда, който даже не ги бе поканил на оповестяването.

Съмнения остават да витаят и към анулираната процедура за един от трите фонда за стартъпи с запас от 18.2 млн. евро, за който, макар че имаше претендент с висок бал в крайното класиране, поръчката бе анулирана с претекст: трябват най-малко два участника, с цел да сме сигурни, че са реализирани най-хубавите условия. Това не е задоволително безапелационно за участниците, хвърлили големи старания да се включат в състезанието. Търсенето на управител за този фонд ще бъде обновено през есента, а до края на годината би трябвало да е избран и победител в надпреварата за управител на фонд за рискови вложения с запас от 24 млн. евро. Той още веднъж ще е ориентиран към стартъпите, тъй че макар бавността и рецензиите към някои от претендентите финансовата прехрана на младите компании с хрумвания наподобява подсигурена. Светослава Георгиева, Фонд на фондовете: Ще ревизираме медиаторите си най-малко един път годишно

Какъв триумф очаквате да реализират мениджърите на първите два фонда за стартъпи?

Ние не сме поставяли % на изходите, които мениджърите ще се стремят да реализират, тъй като считаме, че това не е реален метод. Заложили сме обаче критерии, които да удовлетворят задачите на стратегия " Конкурентоспособност ", от която идва финансирането. Допълнително като част от оценката на претендентите сме сложили условие за минимална норма на възвращаемост на средствата. Тоест мениджърите имат тласък да ръководят фонда по този начин, че да изпълнят поетия ангажимент.

Кой ще управлява определените от вас мениджъри?

Екипа за надзор още не сме го образували, само че сигурно ще бъде назначен подобен, откакто подпишем оперативното съглашение. Поне по един път в годината ревизираме нашите финансови медиатори, като с изключение на тях на инцидентен принцип избираме и крайни получатели, които също ревизираме.

Каква част от средствата, които минават през вас, са към този момент ориентирани към бизнеса?

През последната година се движим доста интензивно. Обявили сме пет процедури за фонд мениджъри и сме приключили три, с което сме упълномощили 35% от поверения ни запас. Съвсем скоро следва да стартираме процедура за още един дялов инструмент - " Мецанин фонд ", който ще дава микрокредитиране на започващи компании.
* В стартъп терминологията еднорог е компания, която коства 1 милиарда долара
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР