Два нови аквариума за акули, може би най-големите в Европа,

...
Два нови аквариума за акули, може би най-големите в Европа,
Коментари Харесай

Изграждат най-големите аквариуми за акули у нас в Природонаучния в Пловдив

Два нови аквариума за акули, може би най-големите в Европа, стартират да се построяват в Регионалния природонаучен музей - Пловдив. Това сподели Директорът на музея гл. ас. доктор Огнян Тодоров заяви Нова телевизия.

Той изясни, че те ще бъдат с размер 10 000 и 12 000 литра, а посетителите ще могат да видят в тях акули, скатове и други едри и екзотични морски жители.

Проектът за създаване на нови съдове за морски жители датира от 4 години. Предвидено е в този момент да бъдат направени два нови аквариума с потенциал 10 и 12 хиляди литра, добави той.

Тодоров изясни, че аквариумите ще бъдат най-големите, с най-голяма съдържимост в България, а може би и в Европа.

По-големите аквариуми, като тези в Барселона и Истанбул, да вземем за пример, се намират на брега на морските басейни и обслужването им е доста по-лесно. Водата, която ще се употребява за бъдещия аквариум в Пловдив, ще се подготвя на място. В по-големия съд ще бъдат сложени морски жители, най-вече акули, описа още той.

Инвестицията за построяването на двата аквариума ще бъде към 80 000 лв.. Тодоров разяснява, че оборудването към този момент е поръчано. Очаква се след към два месеца да бъде приключено и неговото слагане в музея, добави още той.

В умозаключение той добави, че сега в музея живеят 6 типа акули и 3 типа скатове, които усилват размерите си и се нуждаят от по-голямо пространство. След създаване на новите уреди се планува видовото многообразие да се усили.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР