Два метра достигна нивото на река Струма в Благоевградска област.

...
Два метра достигна нивото на река Струма в Благоевградска област.
Коментари Харесай

Два метра достигна нивото на река Струма в Благоевградска област, ситуацията е овладяна в с. Гърляно

Два метра доближи равнището на река Струма в Благоевградска област. Това е единствено 60 сантиметра под сериозното ниво на водата. Сериозно се е покачила и река Места. След 15,00 часа обаче не е записано в допълнение повишаване на водите на двете реки. Няма заплаха за хората и наводнения в обитаемоте места

Около обяд  водите на река Места излязоха от коритото си  и заляха част от земеделските ниви край Хаджидимово. Освен  терзанието на хората от  близките  къщи, локалното население изрази недоволството си от  нерешения  проблем със скъсаната  преди две години дига на реката. Критична беше и ситуацията над Банско, където се събират водите на  двете планински реки „ Бъндерица “ и „ Дамяница “, преди да влязат в коритото на градската река „ Глазне “

През цялата нощ екипи с багери и друга  техника са укрепвали  крайбрежията,които от време на време са били разрушавани от  приливните талази, поради изобилното размразяване на снеговете.  Сериозно  остава  положението в сатовчанското  село Осина, където има две дейни свлачища- в обитаемото място и  под пътя за селото, част от който се  откъсна през феруари предходната година.  По думите на кмета на Осина Славчо Хаджиев всеки момент  може да поддаде и другата част на пътя, който е единствената връзка  на селото.  В регионалния спешен щаб  не  е постъпила информация за бедстващи  хора, наводнени домове или сериозни обстановки с язовири и водоеми.  В региона на разложкото село Баня и над град Сандански се е наложило подсилване на насипи, поради паднали дървета и  огромни наноси от камъни.

От началото на изобилните превалявания двете огромни реки Струма и Места са покачили равнищата си с два метра. За  област Благоевград на следващия ден е разгласен жълт код.

Екипи на пожарната, спасители и спешна група с тежка техника през целия ден се бориха с придошлите води на река Бистрица при кюстендилското село Гърляно, където беше оповестено отчасти бедствено състояние. Спасена е къщата на самотно живеещ болен мъж от селото, укрепени са основите на 4 моста, заяви началникът на районната работа " Пожарна сигурност " комисар Светлин Георгиев. Ситуацията е овладяна изцяло, мостът на интернационалния път I-6  за ГКПП-Гюешево и Македония е укрепен от дясната страна с бетонови блокове. Укрепен е и мост при Долно село, както и два моста от лек вид, по този начин нар. пасарелки, по река Бистрица. Един екип и дежурен от общината ще управляват обстановката в Гърляно през цялата нощ, неприятното е, че на стъмване дъждът заваля още веднъж.  Кризисният щаб и в Дупница беше на крайник през цялото денонощие. Протече стената на изкуственото езеро в парк " Рила ". За предприемане на действия по задигане на изкуствените насипи са се отзовали незабавно поданици от селото, които и участници в " доброволния отряд ". Течът от езерото е спрян. 9 сигнала тази са получени за наводнени изби и дворове на къщи от града и в селата. Съпрузи мъж и жена са евакуирани на ул. " Васил Разсолков " в кв. " Горна махала " в Дупница, след като  придошлата река Отовица е отнесла подпорна стена на къщата им. Дворът е под вода. Сигнали са получени и за наноси и скални маси по основен път Е-79, кооито са почистени. Пяднали скали са отстранени и на пътя Кюстендил -Дупница под Черна равнища. 6 двора са отводнявани в с.Ваксево, където общината в Невестино изпратила екскаватор, присъединил се  още един частен екскаватор на механитааор от селото. До ранния следобяд падналите превалявания в Кюстендилска са над 93 л. на кв. метър, дъждът продължи е вечерта.През последните два часа преваляванията в Смолянска област са интензивни и равнището на реките сензитивно се покачва. Всички институции са на крайник.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР