Два месеца след началото на мандата на третия кабинет "Борисов",

...
Два месеца след началото на мандата на третия кабинет "Борисов",
Коментари Харесай

Вицепремиерът Захариева не е свиквала антикорупционния съвет от половин година


Два месеца след началото на мандата на третия кабинет "Борисов ", на 4 юли 2017 година, с разпореждане на Министерския съвет, за ръководител на Националния съвет по антикорупционни политики е избрана вицепремиерът по правосъдната промяна и министър на външните работи Екатерина Захариева, написа „ Правен свят “.

Националният съвет по антикорупционни политики е основан с Постановление на Министерски съвет 136/2015 като междуведомствен орган със съвещателни, координационни и контролни функционалности във връзка с създаването и осъществяването на политиките в региона на предварителната защита и противодействието на корупцията.

Две седмици откакто е сложена отпред на Националния съвет, Захариева е утвърдила поименен състав на неговите членове, а на 20 юли 2017 година е извършено и първото под нейно управление съвещание, което към днешна дата се оказва и последното. Поне в случай че се съди по оповестеното на особено основаната интернет страница на Националния съвет.

На оказалото се само за миналите шест месеца съвещание са разисквани четири точки. По точка 3 участниците одобряват в период до 30 август министерствата да изпратят на Националния съвет одобрените си антикорупционни проекти и информация за осъществяването им за първото полугодие на 2017-та година. Възложено е на БОРКОР да извърши разбор на предоставената информация, като срокът е тримесечен. БОРКОР и Главният инспекторат към Министерския съвет следва да изготвят и общи стандарти там, където е използвано, във връзка с инспекции за почтеност/интегритет в администрацията. Дали и кое от предоставеното е свършено, не е ясно - нито от уеб страницата на Националния съвет по антикорупционни политики, нито от интернет страницата на БОРКОР. Като се изключат рутинните мнения по обособени законопроекти на Центъра за предварителна защита и противопоставяне на корупцията и проведената престъпност, каквото е цялостното название на БОРКОР, последната настояща информация е с дата 29 септември 2017 година

Защо вицепремиерът по правосъдната промяна не е свиквала повече Националния съвет по антикорупционни политики, не е ясно. И до момента в който Екатерина Захариева защитаваше признатата от държавното управление на първото му за 2018-та година съвещание така наречен Истанбулска спогодба, битката с корупцията в администрацията е замряла.

Сред вероятните пояснения на виновните представители на държавното управление евентуално ще е гласуваният преди зимната почивка на Народното събрание антикорупционнен закон. Същият към този момент бе върнат на депутатите с президентско несъгласие още на първия работен ден за годината, със поръчката, че в случай че го прегласуват, ще се стигне и до сезиране на Конституционния съд от страна на президента.

Пълната бездейност на отрасловия вицепремиер, категорично претрупан с координацията на антикорупционните политики на държавното управление, контрастира на упованията, изразени този четвъртък от формален представител на Европейската комисия, който напомни, че Брюксел чака ускорени дейности и резултати в битката с корупцията.

А тематиката ще придобие още по-голяма новост след по-малко от две седмици, когато опозицията, в лицето на Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи, се готви за избор на съмнение против кабинета "Борисов " 3 точно поради неуспехите в региона на битката с корупцията. /БГНЕС
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР