Два месеца преди местните избори - все още не е

...
Два месеца преди местните избори - все още не е
Коментари Харесай

ЦИК предупреди: Предстои най-сложното гласуване досега

Два месеца преди локалните избори - към момента не е ясно по какъв начин тъкмо ще гласуваме с машините. Експерти предизвестиха, че ни чака най-сложният избирателен ден - и за гласоподавателите, и за уредниците.
Прочетете още
68 дни остават досега, в който отново ще се надигнем пред избор - този път за локална власт. Експерти предизвестиха, че време няма и въпросите за това по какъв начин тъкмо ще гласуваме са повече от отговорите.

За първи път ще можем да дадем вота си на локални избори с машина. Проблемът е, че машините, с които разполага страната, не са пригодени за този тип избор, а към момента няма поръчка за изработването на нов програмен продукт.

Така не е ясно по какъв начин ще наподобява дисплеят и какъв брой комплициран ще е той за гласоподавателите. От Централната изборна комисия (ЦИК) отхвърлиха коментар по отношение на това по кое време ще бъде оповестена публичната поръчка. Задават се най-сложните избори, предизвестиха специалисти.

„ Местните избори са най-сложните избори като организация “, сподели Полина Витанова, ръководител на ОИК-Столична община.

„ Нищо не би трябвало да ни изненада, само че наподобява, че още веднъж администрацията е объркана и месец преди изборите не е ясно тъкмо по какъв начин ще се организира ”, уточни Стоил Цицелков от Обществения съвет към ЦИК.

Сложността идва от това, че на локалния избор гласуваме с няколко типа бюлетини. Избираме кмет на община, общински съветници, кмет на регион, а в София, Пловдив и Варна – и кметове на кметства, съобщи bTV.

„ Тук приказваме за четири типа избори. Над 1700 секции, над 6400 протокола следва да се одобряват от ОИК, цяла София е това на едно място събрана, организацията не е сложна, тук става въпрос за човешки фактор, за хора, които би трябвало да одобряват, да обработят, да прегледат тези 6400 протокола, с цел да разгласят изборния резултат “, съобщи Полина Витанова.

Не е ясно по какъв начин тези няколко типа бюлетини ще се демонстрират на екрана, тъй като подготвен програмен продукт няма.

„ Най-сериозният проблем е нежеланието на ЦИК да даде всичките разновидности за гласоподаване на гласоподавателите, още веднъж ни споделя, че ние сами ще избираме за кой тип избори ще желаеме да гласуваме. Би следвало всяка една бюлетина да се появява една след друга “, акцентира Цицелков.

Сред въпросите за решение е и по какъв начин ще се попълнят протоколите в секционните комисии, при които се събират резултатите от хартиените бюлетини плюс резултатите от разписките от машините. Призивите на специалистите са протоколът да бъде оптимално улеснен.

До 13-ти септември партиите и обединенията, които желаят да се състезават на локалния избор, могат да се запишат за присъединяване. А на 29-ти септември публично стартира предизборната акция.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР