Два месеца преди изборите в Европа вече се изготвят общи

...
Два месеца преди изборите в Европа вече се изготвят общи
Коментари Харесай

Кодекс за поведение: Вижте какви правила трябва да спазват партиите преди евроизборите

Два месеца преди изборите в Европа към този момент се изготвят общи правила за почтен избор. Сред тях са цялостна финансова бистрота и отвод от потребление на подправена информация по време на предизборната акция.

Могат ли почитателите им да се трансфорат в действителни гласове в урните?

Правилата са част от Кодекса за държание на европейските политически партии тъкмо два месеца преди евроизборите.

По какъв метод разпоредбите засягат България?

Кодексът е подписан през днешния ден от политическите групи в Европарламента, а партиите у нас са техни членове или желаят да станат такива – т.е. налага се да съблюдават разпоредбите.

Ето и главните:

Финансова прозрачност;Отказ от дезинформация и илюзия на гласоподавателите, без значение дали е употребен изкуствен интелект или не;Отказ от дискриминационни изказвания, засягащи пол, вяра, породист или етнически произход;Деклариране на получени дарове, дарения, вноски;Отказ от потребление на агитация от трети страни, целяща да дискредитира европейските ценности;Отказ от анонимна политическа реклама. При тази догадка обаче има въпросителни за гласуването с машини

И най-важното – кой ще управлява спазването на разпоредбите?

Кодексът е наличен за всеки на уеб страницата на Европейската комисия и всяка една медия или елементарен жител може да ревизира дали държанието на политическите партии отговоря на разпоредбите.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР