Два месеца преди да навърши 84 години почина известната актриса

...
Два месеца преди да навърши 84 години почина известната актриса
Коментари Харесай

Отиде си актрисата Нина Стамова

Два месеца преди да навърши 84 години умря известната актриса Нина Стамова. Незабравими ще останат нейните осъществявания на сцената в „ Кой се опасява от Вирджиния Улф “ на Едуард Олби под режисурата на Младен киселов, "Пясъчен пъзел " ( "Аскеер 98 " за водеща женска роля) и „ Милост за мама “ от нейната щерка, драматурга Яна Добрева, режисирани от Илия Добрев, и още десетки функции на сцената и екрана.

„ С огорчение и голяма горест ви оповестяваме, че една изключителна актриса напусна този свят – именитата Нина Стамова, оставила безчет значими и ярки следи в историята на българския спектакъл и кино. Актрисата беше значима част от историята и на нашия – Младежкия спектакъл, в който ще бъде запомнена с вълнуващите си функции, с фантазиите си, с вярата и топлотата, която носеше със себе си. Впечатляваща актриса и необикновен човек, който постоянно ще бъде част от фамилията на Младежки спектакъл „ Николай Бинев “, написаха във Facebook от трупата, в която актрисата десетилетия игра.

„...Актриса. Красива и надарена. Сложна и трагична. Магнетична. Правеше от елементарното – хубаво. Откриваше в неприятното – положително. Можеше красиво да плете и шие, красиво да подрежда. Можеше да пее и да рисува. Да се бори за правдивост. Да раздава благосклонност. Безпределно да има вяра. Безспирно да чете. Да благоговее пред Живота. Да благодари за миговете му. И някак от млада и безапелационна се трансформира във стара и благородна. Не остаря. Остана елегантна, изящна и хубава. Овладя любовта и прошката. Надгради себе си. Прекрасна. Честна. Кармична. Единствена. Майка ми “. Това е единствено част от трогателното самопризнание на Яна Добрева, споделено в обществената мрежа от Яна Добрева.

Нина Стамова е родена на 1 октомври 1935 година в Чирпан. Завършва актьорско майсторство във ВИТИЗ в клас на проф. Боян Дановски. Дебютира като Мила в спектакъла „ В полите на Витоша “ на Димитровградския спектакъл. През годините е играла още в театрите във Варна, Пловдив, НДК, спектакъл „ Миниатюра “, Театър 199, Младежкия... Участвала е във филмите „ Няма нищо по-хубаво от неприятното време “, „ Покрив “, „ Дом за нашите деца “, „ Меги “, „ Отвъд чертата “ и други

Нина Стамова е брачна половинка на починалия огромен наш артист проф. Илия Добрев.

Поклонението ще се състои през днешния ден от 11 ч. в столичната черква „ Св. София “.
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР