Два месеца и 4 дни след изборите Народното събрание се

...
Два месеца и 4 дни след изборите Народното събрание се
Коментари Харесай

Правителството Денков-Габриел ще мине - с протести отвън и драми вътре

Два месеца и 4 дни след изборите Народното събрание се събира на изключително съвещание, с цел да гласоподава предлагането за държавно управление. Кабинетът „ Денков-Габриел ” ще е първият в историята, които планува ротация на министър-председателския пост.

 

Извънредното съвещание на Народното събрание, на което ще бъдат публично определени министър председател, конструкция и състав на Министерския съвет, ще се организира във вторник от 13.00 ч.

 

Президентът Румен Радев ще се яви в Народното събрание, с цел да участва на гласуването на кабинета на Мария Габриел и акад. Николай Денков.

 

В пленарната зала ще има две гласувания първо за министър -председател, а по-късно за конструкция и състав на Министерския съвет. За да бъдат определени те, са нужни 121 гласа.

 

Сега ГЕРБ имат 69 народни представители, „ Продължаваме Промяната-Демократична България ” останаха с 63 места, откакто Радостин Василев напусна. Така, общо двете обединения имат болшинство от 132-ма депутати. Хипотетично, в случай че прибавим и Движение за права и свободи, стават 168.

За първи път страната ни ще има министър председател на ротационен принцип. Ще има един вицепремиер – Мария Габриел и 20 министри.

 

Какви са настройките на останалите политически сили в Народното събрание.

 

„ Има декларирано политическо болшинство. Така, че тук въпросът е на решение и това, което ще забележим на таблото. Дано това, което забележим на следващия ден, да бъде по-успешно ”, съобщи ръководителят на Народното събрание Росен Желязков.

 

Мандатоносителите увериха, че са сигурни в състава и чакат поддръжка. „ На доста високо равнище са всички участници в този проектокабинет. Надявам се, че това ще бъда оценено и ще бъде гласувано позитивно ”, разяснява акад. Николай Денков от ПП-ДБ, номиниран за министър председател.

Подкрепа ще търсят и за конституционна промяна. Засега имат утвърждението на Движение за права и свободи, които обаче още не са решили по какъв начин ще гласоподават за държавно управление.

 

„ Няма никакъв късмет това държавно управление да реализира триумф, в случай че не работи в тясна съгласуваност с партиите в Народното събрание, в това число с ГЕРБ-СДС ”, добави Денков.

 

Българска социалистическа партия през днешния ден отхвърли коментар, само че още предходната седмица от партията обявиха, че няма да дадат поддръжка за проктокабинета. Колкото до конституционната промяна изчакват да чуят предложенията. На същото мнение са и от „ ИТН ”.

 

„ Нека първо да създадат това непоносимо държавно управление, след това ще забележим какво ще ги вършим. Така или другояче конституционната промяна си е конституционна промяна и ние си имаме някакви цели ”, посочи Тошко Йорданов.

 

Целият министерски състав име по име разкритикува и ръководителят на „ Възраждане ” Костадин Костадинов в профила си във Фейсбук.

„ Британски жители, хора на директна прехрана на американското посолство, откровени американски сътрудници и шпиони. Уважаеми сънародници, това ли избрахте вие? Тези 60%, които не гласувахте – удовлетворени ли сте? ”, написа водачът на партията във Фейсбук.

 

От „ Възраждане ” изпратиха и позиция, в която оповестяват, за митинги пред Народното събрание.

Първият ще се организира на следващия ден в 12.00 ч., тъкмо преди гласуването на кабинета.

 

Демонстрация имаше и през днешния ден пред Президентството при връщането на мандата.

Протестът беше против новия проектокабинет. Той беше проведен от коалиция „ Левицата! ”. Стигна се и до напрежение. Един от протестиращите, облечен с расо и с кръст в ръка, се опита да мине през полицията и да стигне до съпредседателите на ПП-ДБ, само че без триумф.

 

Голямо е недоволството и при нас, и при тях (бел.ред. ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ), само че би трябвало да се вземат държавнически решения. Това сподели в предаването " България, Европа и светът на фокус " на Радио " Фокус "  лидерът на Съюз на демократичните сили - проф. Румен Христов във връзка проектокабинета " Денков ", който следва да бъде гласуван на изключителното съвещание на Народното събрание на 6 юни.

" Това е държавническо решение, взето и от управлението на ПГ на ГЕРБ-СДС и двете обособени партии, както и от сътрудниците от " Продължаваме промяната “ – " Демократична България “. На никого не му е елементарно. Въпросът е, че ние през тези години, знаейки, че имаме обща цел, обща идеология значително, хора с дясно мислене сме, не трябваше да изричаме всички тези заклинания и всички тези обиди едни по отношение на други, тъй като след това мъчно обясняваш, че се постанова да работиш, а то различен избор няма, би трябвало да работим дружно ", разяснява Христов.

 

Държавният глава Румен Радев също ще пристигна в Народното събрание, с цел да участва на гласуването на кабинета. Ако то премине сполучливо, Радев възнамерява да предложения на диалог членовете на служебния кабинет. В взаимозависимост от това по кое време ще свършат гласуванията в Народното събрание ще се взема решение дали предаването на властта по министерства да е същия ден или да се отсрочи за сряда.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР