Два малки робота, които успешно се приземиха на повърхността на

...
Два малки робота, които успешно се приземиха на повърхността на
Коментари Харесай

Японски космически роботи кацнаха на астероид

Два дребни робота, които сполучливо се приземиха на повърхността на астериода Рюгу, започнаха работата по проучването му, заяви Японската Агенция за проучване на галактическото пространство, представена от Агенция Франс Прес.
Космическият уред „ Хаябуса 2 “ спусна в петък от височина 55 метра контейнера „ Минерва-II1 “ с два дребни роувъра на повърхността на галактическото тяло. Роувърите са изпратили назад сигнал до Земята, с който са удостоверили сполучливото приземяване.
Това е исторически миг, защото за пръв път галактически уред каца на повърхността на метеорит. Целта на задачата е да се хвърли светлина върху зараждането на Слънчевата система.
Роувърите, които са с размерите и формата на бисквитки, ще се възползват от слабото гравитационно привличане на Рюго. Така те вместо да се движат по повърхността, ще подскачат по нея на височина до 15 метра и ще могат да се задържат във въздуха до 15 минути.
Двата роувъра ще съберат задоволително данни и ще създадат фотоси преди спускането на повърхността на сондата „ Хаябуса 2 “, която би трябвало да събере физически проби и да ги върне на Земята.
Рюгу, който се намира сред Земята и Марс, е с повърхност от към 900 метра. Учените се надяват да открият на метеорита следи от вода и органични субстанции, което ще им помогне в разгадаването на тайните за възникването на живота във Вселената.
Снимка: списък
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР