Два мъжки индийски пауна в санданското село Джигурово са убити

...
Два мъжки индийски пауна в санданското село Джигурово са убити
Коментари Харесай

Зверство в Санданско: Николай влезе да провери пауните си и се натъкна на ужасяваща гледка

Два мъжки индийски пауна в санданското село Джигурово са убити с нечовешка свирепост. Някой с ръка е откъснал главите на красивите птици и ги захвърлил в клетката, която са обитавали. Това са показали след оглед трима ветеринарни лекари от Сандански. За зверството алармира стопанинът на пауните Николай Панайотов. Той е подал сигнал в РУП – Сандански и в Районна прокуратура. „ Убити са и два диамантени фазана, единия не съумях да го намеря, липсват и 10 токачки”, изясни стопанинът. Той изрече възмущението си от проявената свирепост, представен от struma.bg.

„ В неделя, на 1 април, открих катинара на клетките, където са мъжките и женските пауни, разрушен. Вътре видях хвърлени двата пауна с извадени глави, а перушината им разпръсната по цялата клетка. Пауните са дърпани и са убити от човешка ръка. Всичко това става в границите на половин час, от 18.00 до 18.30 часа, в събота, 31 март. Зет ми се е прибрал към 18.30 ч. и на сутринта в събота ми звъни, че всички птици са на открито. Главния провинен, който укорявам в това действие, е мой комшия. Той преди 4-5 години ми отправяше закани, че в случай че не ги махна от това място, той ще ги отстрани. От 17 години отглеждам пауни и екзотични птици. Няма никаква възбрана по наредбата да се отглеждат в дворовете. Двата мъжки пауна са убити.

Сега женските и да снасят яйца, не мога да продължа да ги размножавам. За да стартира още веднъж, би трябвало да си купя 2 мъжки пауна. Аз ги отглеждам за персонални потребности за месо и яйца. Не продавам в комерсиалната мрежа. Едно яйце коства 0.50 лева до 1.00 лева на пазара. Една токачка се търгува към 20 лева, а един паун е 500 лв.. В понеделник пристигнаха от полицията проверяващи. Снимаха и взимаха отпечатъци. Но резултат към този момент трети ден няма. Трима ветеринарни лекари идваха и установяваха гибелта на пауните. Единият лекар първо сподели, че животно е умъртвило пауните. След това потърсиха различен ветеринар. Той споделил, че убийството е дело на човек.

Вчера доктор Грачанлиев от Сандански бе безапелационен, че това е ликвидиране, методът на охлузване на шията на врата потвърждава, че птиците са с изтръгнати вратове. Той направи показно по какъв начин се убиват животни и потвърди, че това охлузване на шията е осъществено от човешка ръка. Неговото мнение е, че не става въпрос за нахлуване от животно, а е безапелационен, че убийството е от човешка ръка. Всички кафези са добре обезопасени и няма по какъв начин да влезе животно, което да ги убие. Отглеждам и кокошки, пуйки, зайци и птици, които са невредими.

Искам повече публичност, да не се потулят нещата в прокуратурата и да се обърне внимание на този случай. Аз желая виновникът да ми заплати пауните и токачките, макар че няма цена това, което съм изживял, откакто открих пауните с изтръгнати вратове. От един нокът се грижа, с цел да стане животинче, няма да го преживея “, сподели Н. Панайотов.



Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР