Два килограма бронзови монети от османския период са намерени по

...
Два килограма бронзови монети от османския период са намерени по
Коментари Харесай

Изкопът на ул. Отец Паисий се пълни с вода

Два кг бронзови монети от османския интервал са открити по време на изкопните работи на ул. " Отец Паисий ". Толкова тежат дружно с пръстта, слепени са от времето и са изпратени в реставрационното ателие, посочи през вчерашния ден археологът Мая Мартинова. 

Ремонтът се прави в първия стадий сред ул. " Съборна " и " Станислав Доспевски ", където са отстранени паветата и строителите от компания " Драгиев и ко " започнаха да сменят канализацията. Но както и се очакваше, багерите се натъкнаха на руините от старинна постройка. Това е помещение от късноантичния интервал 4-5. век със непокътнат прагов блок и следи от дупки за затваряне на врата. Сградата е била вградена в скалата и е населявана по турско време. В ямата, изкопана в съседство, е открита керамика с монети, слепени на буци. Находката е значима за науката, както и всяко нещо, което откриваме от предходните исторически интервали, разяснява Мая Мартинова.

Две експертни комисии от Министерството на културата към този момент са описали находките. Така ремонтът продължава на един от секторите. Протоколът е подписан, издадена е и заповед на министъра на културата. За втория сектор, към градинката, се чака мнението на министъра. Вероятно ще се наложи леко да бъде променено трасето на канализацията, с цел да не се разрушават старинните зидове. 

В момента противоположните води изтичат напряко в изкопа, видя екипът на " Марица " през вчерашния ден. Строителите не престават да работят в сектора, където няма възбрана на специалистите от Министерството на културата. Не е преместена и плочата със стихотворението на Веселин Сариев, инсталирана преди време под паважа. От наша страна няма закъснение, работим на доста дребни браншове, с цел да не бавим реконструкцията на улицата, увери Мая Мартинова. Тя допуска, че археологически находки ще изскочат и в сектора преди пресечката с ул. " Станислав Доспевски ", тъй като преди две години при градеж на къща в тази зона бяха открити остатъци от римски терми /големи къпални или бани/. 

Кметът Иван Тотев акцентира през вчерашния ден положителната работа с Археологическия музей. Намерените находки се разказват бързо, похвали археолозите градоначалникът.  Радостното е, че откриха място, където няма археология, с цел да можем да сложим първите подземни контейнери за боклуци, означи Тотев. Теренът е с повърхност шест квадратни метра при започване на ул. „ Отец Паисий ”. Идеята е съдовете за боклук да се скрият подземен, с цел да не скапват визията на старинната градска част с грозния си тип. 

Колите не престават свободно да се движат по останалата част от ул. " Отец Паисий " от ул. " Станислав Доспевски ", ул. " Патриарх Евтимий " и " Герко ", като се изключи пешеходната зона. Паркирането в тези сектори е позволено, както и преди. Отворен е достъпът на коли към ул. " Д-р Вълкович " и " Рилски метох ", където към момента не е почнал ремонт.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР