Два изтребителя F-16 ще прелетят над Босна и Херцеговина (БиХ)

...
Два изтребителя F-16 ще прелетят над Босна и Херцеговина (БиХ)
Коментари Харесай

САЩ дават ясен знак с изтребители на сърбите, желаещи отделяне от Босна и Херцеговина

Два изтребителя F-16 ще прелетят над Босна и Херцеговина (БиХ) в понеделник, с цел да подчертаят поддръжката на Съединени американски щати за нейната териториална целокупност против " отцепническата активност " на сърбите, която опонира на Дейтънското спокойно съглашение за страната от 1990 година, заяви посолството на Съединени американски щати в Сараево, представено от Ройтерс.

Прелитането ще бъде част от двустранно обучение въздух-земя, провеждано дружно с националните въоръжени сили на Босна в региони в северната част на балканската страна, които не са следени от сърбите, се споделя в изказване на посолството на Съединени американски щати в Сараево.

Изявление на посолството разяснява, националистическия, проруски водач на следвоенния сръбски район в Босна, който от дълго време приканва той да се отдели и да се причисли към Сърбия.

" Това двустранно обучение е образец за напреднало съдействие сред военните, което способства за мира и сигурността на Западните Балкани, както и показва уговорката на Съединените щати да подсигуряват териториалната целокупност на Босна и Херцеговина в лицето на анти- Дейтънската и отцепническа активност ", се споделя в изказването.

Вашингтон посредничи при подписването на Дейтънското съглашение, което постави завършек на войната в Босна от 1992-95 година, в която към 100 000 души бяха убити и два милиона бяха разселени. Договорът разделя Босна на Република Сръбска (РС) и Федерация, споделена от хървати и бошняци, със относително едва централно държавно управление.

" Съединените щати подчертаха, че конституцията на Босна и Херцеговина не планува право на обособяване и ще работят , в случай че някой се опита да промени този главен детайл от Дейтънското съглашение ", се споделя в изказването на посолството.

В понеделник вечерта босненските сърби ще стартират да честват своя самообявен ден на държавност, който беше неразрешен като дискриминационен против несърбите от Конституционния съд на Босна. Във вторник е очакван церемониал на полицията и специфичните сили.

Додик е изправен пред за това, че е подписал законодателството на районен съд, спиращо решенията на Конституционния съд и на интернационалния делегат, който следи осъществяването на Дейтънското съглашение.

Процесът против Додик за неспазване на решенията наспециалния делегат трябваше да стартира на 20 декември, само че заради процедурни въпроси, повдигнати от правния му екип. Додик отхвърли да се пледира.
 Кристиан Шмид: Политиката на Додик е предизвикателство за Дейтънското съглашение
Кристиан Шмид: Политиката на Додик е предизвикателство за Дейтънското съглашение

Той предизвести Сърбия и Хърватия да не се месят в делата на Босна и Херцеговина
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР