Два изкуствени палеца за крака, единият от които е открит

...
Два изкуствени палеца за крака, единият от които е открит
Коментари Харесай

Древните египтяни носели протези

Два изкуствени палеца за крайници, единият от които е открит на стъпалото на антична египетска мумия, са първите функционални протези на света, сподели изследване. Учудващо реалистичният палец, изработен от египетско папие-маше - лен, лепило и гипс, се съхранява в сбирката "Гревил Честър ", а другата протеза - ходило от три елементи, изваяни вещо от дърво и кожа, е на показ в Египетския музей в Кайро, написа obekti.bg.

Необичайните телесни елементи датират отпреди 600 година прочие н. е. и са по-стари от римския "крак от Капуа ", изработен 300 години преди новата епоха. Досега той се смяташе за най-старата човешка протеза, написа в. "Дейли Мейл ". В рамките на изследването, извършено от доктор Джаки Финч от Манчестърския университет, двама доброволци, изгубили десните палци на краката си, тествали египетските артефакти и ги намерили за доста комфортни.

Първо, материалът, от който е направена, би трябвало да устоя на тежестта и придвижването на тялото и да не се напуква и чупи при приложимост. Пропорциите също са значими, а типът й би трябвало да е задоволително достоверен, с цел да е допустим както за ползвателя, по този начин и за хората към него. Протезата би трябвало да се пази чиста, по тази причина би трябвало да е комфортна за събаряне и слагане. Най-важно обаче е да оказва помощ при вървене.

"Палецът на крайници носи към 40% от тежестта на тялото и дава отговор за изтласкването му напред, въпреки че хората, които са го изгубили, елементарно се приспособяват - добави тя. - За да се дефинира равнището на действие [на протезата], прилагаме техники за разбор на вървежа, които включват интегрирани камери и устройства за премерване на налягането, сложени по лабораторната пътека. " Доброволците трябвало да носят изкуствените палци с реплики на същински египетски сандали. Никой не очаквал те да се усещат изключително удобно, само че за всеобща изненада единият участник почнал да върви доста добре и с двете антични протези. И двамата доброволци намерили пръста от Кайро за изключително комфортен. Палецът от "Гревил Честър " демонстрира следи от постоянна приложимост, до момента в който този от Кайро е по-запазен, само че и по-опростен като форма. "Износването на палеца от "Гревил Честър " и главните детайли на направа на този от Кайро ме карат да мисля, че и двете протези са били носени от притежателите си, а не просто закачени за краката им при мумифицирането от религиозни или ритуални съображения, съобщи доктор Финч. - Ако това е по този начин, то първите триумфи в този клон на медицината би трябвало справедливо да се признаят на античните египтяни. "

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР