Два хода е замислил мениджърът на Ливърпул Юрген Клоп, за

...
Два хода е замислил мениджърът на Ливърпул Юрген Клоп, за
Коментари Харесай

Как Клоп планира шокиращ обрат срещу Барса

Два хода е замислил мениджърът на Ливърпул Юрген Клоп, с цел да навакса изоставането от три „ чисти” гола против Барселона в полуфиналния конфликт от Шампионската лига. Първият е промяна на тактическата система, а вторият – стартирането на млад джокер, чужд за необятната футболна аудитория по света, който да опита да компенсира най-малко ненапълно отсъствието на контузените асове Мохамед Салах и Роберто Фирмино.

Английският ежедневник „ Гардиън” изненада във вторник с предвиждането си за титулярна единайсеторка на „ червените” против „ блаугранас”. Сюрпризът в нея е обвързван не с посочените имена, а с подредбата им на терена. Според вестника Клоп ще размени обичаното си 1-4-3-3 с 1-3-5-2, като в центъра на защитата ще са Жоел Матип, Вирджил ван Дайк и Джо Гомес, а като бекове крила ще играят Трент Александър-Арнолд и Анди Робъртсън. В полузащитата ще са Фабиньо, капитанът Джордан Хендерсън и Джини Вейналдум, а в центъра на офанзивата ще са Садио Мане и Дивок Ориги.

Системата 1-3-5-2, като се изключи че в последно време се връща на мода във футбола, се трансформира в класика при опитите да се осъществят привидно невъзможни обрати в Шампионската лига.



Именно нея употребява преди време Луис Енрике, с цел да обърне това удивително 4:0 от „ Парк де Пренс” против Пари Сен Жермен. В реванша на „ Камп Ноу” Рафиня и Неймар играха като, най-малко на хартия, бекове крила, въпреки че действително си бяха напълно крила. Резултатът бе незабравим – 6:1.

Този сезон Ювентус също заложи на 1-3-5-2, с цел да обърне своя конфликт с Атлетико Мадрид след проваляне с 2:0 на „ Уанда Метрополитано”. Емре Джан се реалокира в центъра на отбраната, а бекове крила бяха Жоао Кансело и Леонардо Спинацола. Хеттрик на Кристиано Роналдо донесе заветното 3:0 и съкруши виждащите се към този момент в идващия стадий „ рохибланкос” на отбранителния господ Диего Симеоне.



Несъмнено обаче промяната към 1-3-5-2 носи и най-лошия спомен на Барселона. Старши треньорът на Рома предишния сезон Еузебио Ди Франческо приложи отлично системата в реванша с каталанците на „ Олимпико” след 4:1 на „ Камп Ноу” и тя, дружно с изумителната настъпателност на футболистите на „ вълците”, донесе триумфа – 3:0 и потрес и смут за невярващата на очите си Барса. Костас Манолас, Федерико Фацио и Жуан Жезус затвориха противника в центъра на отбраната, Флоренци и Александър Коларов играха бекове крила, а новостта бе включването на Патрик Шик, който „ отвърза” Един Джеко в офанзива. Бесните „ вълци” просто не можеха да бъдат спрени.

Довечера следва да забележим дали Юрген Клоп в действителност ще прибегне до подобен неочакван ход, но е явно, че ще би трябвало да измисли някакъв остроумен тактически маньовър, с цел да опита да изведе своите бойци до поврат след тежкия резултат от първия мач на „ Камп Ноу”.

Повече от неочакван обаче е вторият ход на немския управител на Ливърпул – даването на първи минути в формален мач за клуба на суперталанта младеж Риан Брюстър тъкмо в мач с сходен заряд. „ Той е подготвен, да. Има огромен късмет (бел.ред. – да играе). Това е съвсем несъмнено. Това е гарантирано”, съобщи в навечерието на конфликта Клоп.





Брюстър стана голмайстор на Мондиала до-17 преди две години, носейки международната купа на Англия дружно с други топ гении като Джейдън Санчо, Калъм Хъдсън-Одой и Фил Фоудън. Тежка травма обаче го извади от терените за към година, като в края на март 19-годишният нападател най-накрая възобнови пълноценни тренировки дружно със съотборниците си. Клоп признава, че напряко ахва от осъществяванията на младежа на подготвителния терен и че той с нищо не отстъпва на който и да било от останалите одобрени футболисти на още вярващия в дубъл тим.

Брюстър бележи всевъзможен вид голове, като две от неговите качества може да се окажат тъкмо по размер за мача тази вечер: умеенето му да демонстрира усет за „ лесния” гол и да се измъква внезапно в точния миг от бранителите. Централните бранители на Барса постоянно се пробват да приближат нападателите оптимално, което може да се окаже значимо оръжие за джокера на Клоп.

„ Анфийлд” в такива вечери постоянно намира метод да освети блестящо своя следващ воин. И каква история би била единствено тази името му да е Риан Брюстър!
Хуан Хименес, „ АС”
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР