Два града спорят чий е най-успешният студент за миналата година.

...
Два града спорят чий е най-успешният студент за миналата година.
Коментари Харесай

Курсант-мичман Петър Генов – Най-успешният студент

Два града спорят чий е най-успешният студент за предходната година. Кубрат, тъй като там се е родил и израснал, и Варна, тъй като учи в него. Защо в тази самобитна конкуренция да не се намеси и Велико Търново? Отговорът по-късно.

Всъщност Петър Генов е студент с пагони, т.е. курсант. Дори и в годините, когато учи, той има избрани отговорности по отбраната на родината, които ще набъбнат сензитивно след довеждане докрай на Висшето военноморско учебно заведение “Никола Й. Вапцаров ”. Не мечтае за реализация в чужбина, а да служи като офицер у нас. Най-важното, съгласно него е патриотизмът, който всеки човек би трябвало да има.

Националния приз “Студент на годината ” курсант-мичман Петър Стефков Генов от Висше военноморско учебно заведение (ВВМУ) “Никола Йонков Вапцаров ”, V курс със компетентност “Организация и ръководство на военните формирования на тактическо равнище ”, специализация “Военноморски информационни и радиотехнически системи ”, получи в края на предходната година персонално от ръководителя на Народното събрание Цвета Караянчева. През 2017 година бил първи в категорията “Сигурност и защита ”. Решил да кандидатства още веднъж, с цел да си отбрани премията. Стъпил обаче на самия връх.

27-годишният Петър Генов е приключил кубратското СОУ “Христо Ботев ”, икономическа паралелка, каквато е имало преди години. Учителите му го помнят като доста добър възпитаник, отличен танцьор на национални танци и разпален състезател – хандбалист, естествено, защото това е обичайният за града спорт. Във ВВМУ взе участие интензивно в надпреварите по морски многобой (гребане, ветроходство, изтегляне на въже, мятане на хвъргало) и дружно с сътрудниците си печели първите места. Впрочем, спортът също е част от критериите, които би трябвало да покриете, с цел да станете най-хубавия студент у нас. Петър има сестра Десислава, която е приключила също СОУ “Христо Ботев ” в Кубрат. И в този момент е курсант първа година във Висшето военноморско учебно заведение.

Не единствено майка му Ваня, сестра му Деси и приятелката му Моника, която също учи в Морското учебно заведение, се гордеят с триумфа на Петър. Не крият удовлетворението си и преподавателите в Морското учебно заведение. Мичман Генов е създал през последните години няколко плана, свързани с компютри и електроника. Един от тях е изработката на устройство, благодарение на което хора с увреждания на опорно-двигателната система, които изпитват усложнение да движат крайниците си, да могат да ръководят компютър единствено посредством премигване на окото си. Стойността на създаването не надхвърляла 100-тина лв.. Става дума за безжично ръководство на компютър посредством премигване. Най-главният съставен елемент е отражателният датчик, който се инсталира върху напълно елементарна рамка на очила, които при премигване на окото и изкривяване на светлината се одобряват за така наречен единица или вход, и се маркират на компютъра като кликване на мишка, да вземем за пример, или както е програмирано.

Втората компетентност на мичман Генов е “Информационни и информационни технологии в морската промишленост ”. Паралелно с това се образова в магистърска стратегия “Софтуерно инженерство ” във Варненския свободен университет “Черноризец Храбър ”. Той е притежател на стипендията “Акад. Димитър Мишев ” – за достижения в преодоляването на инженерните науки в региона на електрониката, автоматизацията и електротехниката. Удостоен е със званието “Студент на Варна ”.

Завършил е през 2014 година Национален боен университет “Васил Левски ” (б.р. – това е отговорът за Велико Търново) компетентност “Защита на популацията от бедствия повреди и произшествия ”. Участвал е в голям брой интернационалните и национални научни сесии и конференции като е отличен с призови места.

Тази година Петър Генов приключва ВВМУ. Предстои му да получи тапия и лейтенантски пагони. Офицерската си работа ще стартира в едно от формированията на Военноморските ни сили. Наясно е с плюсовете и минусите на военната специалност. Няма в рода си адмирали и морски капитани, само че знае за какво е направил избора си: “Заради сигурността и опциите за реализация във Военноморските сили и поради патриотизма, който гори в мен. Това е една почтена специалност и с прекрасен приход, тъй като, въпреки всичко, и това е значимо. ”

Наградата “Студент на годината ” го стимулира още повече. Мисли да запише магистратура по киберсигурност във ВВМУ, която е нова, само че към този момент се е потвърдила се, по неговите думи, постоянна компетентност, нужна за Въоръжените ни сили.

Каква е формулата за триумфа на най-успешния студент през 2018 година: “Постоянство и поддръжка от приятелката ми и от моето семейство. ” Има и друга рекомендация. Смята, че ще е добре за страната и младите ни хора прекосяването на 2-3-месечна военна подготовка.

Ако има някаква конкуренция чий е студентът на 2018 година, безапелационно печелят Висшето военноморско учебно заведение и армията ни, като цяло. Печелят, тъй като имат в строя си такива българи, като Петър Генов от Кубрат.

Защо избира Военноморското учебно заведение?


Желанието му е било да откри най-хубавото висше образователно заведение в страната. Висшето военноморско учебно заведение е било в топ 3 от небелязаните. Имах, споделя той, един другар, който учеше същата компетентност. Поразпитал го и се оказало, че това учебно заведение е тъкмо за него. Още повече, показва мичман Генов, ВВМУ е на 12-о място измежду морските университети в света и най-хубавото висше техническо учебно заведение в България.

За него


Има воля и непримиримост


Наградата е знак, че във военно-образователната система на Въоръжените сили се образоват хора с огромни интелектуални качества. Имат воля и непримиримост да развиват познанията си и да се приготвят да бъдат почтени бранители на родината.

Ген. Атанас Запрянов, заместник-министър на защитата


Притежава отлични лидерски качества


Още от първи курс извършва отговорностите на старши на класното си поделение. През годините на образование е заемал всички курсантски младши командирски длъжности. В момента заема най-високата курсантска командна служба „ Командир на курсантски дивизион “, според функциониращата система за лидерска подготовка на курсанти във ВВМУ „ Н. Й. Вапцаров ”. Справя се чудесно с тези свои отговорности и е образец за останалите курсанти. Изпълнителен, порядъчен, умее доста добре да провежда и да извършва в период поставените му задания.

Флотилен адмирал Боян Медникаров, професор, д.в.н., шеф на ВВМУ “Н. Й. Вапцаров ”.


Никога да не не помни родния си край


Oбщина Кубрат застава зад всички свoи съграждани, а на най-успелите личнoсти пoжелаваме да не не помнят рoдния край и да се завръщат постоянно. Такова е и пожеланието ми към младия и перспективен предстоящ морски офицер курсант-мичман Петър Генов.

Алкин Неби, кмет на Община Кубрат
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР