Два големи инцидента за по-малко от пет месеца (в Индонезия

...
Два големи инцидента за по-малко от пет месеца (в Индонезия
Коментари Харесай

Нов скандал с MAX 737 - не е имало обучения със симулатор, само четене на ръководство

Два огромни случая за по-малко от пет месеца (в Индонезия и в Етиопия), в които починаха 346 души, разсъниха съмнения по отношение на сигурността на новия Boeing 737 МАХ. Сега стана ясно, че водачите не са взели участие в симулации, тъй като компанията Boeing и управляващите в Съединени американски щати не са сметнали за нужно, написа БГНЕС.
Много водачи в Съединени американски щати не са били изцяло осведомени за това по какъв начин да се оправят с новите функционалности на 737 МАХ, които включват стабилизиращата система на самолета. Освен това те са проучвали самолета посредством iPad, твърди The New York Times.
Пилотските съюзи на Southwest Airlines и American Airlines споделят, че голям брой пъти са желали от Boeing да им обезпечат симулатори за моделите МАХ, само че от производителя и Американската авиационна администрация решили, че тези водачи нямат потребност от спомагателна тренировки, тъй като те имат опит с Boeing. Оказва се, че софтуерът, който би трябвало да симулира полет на Boeing 737 МАХ е бил пуснат малко преди самолетът да бъде приключен.
" Те строяха самолета и към момента го проектираха ", сподели Грег Боуен от Асоциацията на водачите на Southwest Airlines. " Данните за основаването на симулатор не са били налични до момента в който самолетът не беше подготвен да лети ", съобщи още той.
Според The New York Times водачите, които са се обучавали на разликата сред другите модели на 737 МАХ, без да са летели с тях, са прочели просто напътствие от 13 страници. В това управление е нямало и дума за новата система за стабилизиране, която евентуално е и повода за скорошните произшествия в Етиопия и Индонезия.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР