Два дни след скока в резултата на крайната десница на

...
Два дни след скока в резултата на крайната десница на
Коментари Харесай

Социалистът Педро Санчес се съюзи с Подемос, за да извади Испания от парализата

Два дни след скока в резултата на крайната десница на парламентарните избори, испанският социалист Педро Санчес подписа съглашение с " Подемос " за сформиране на държавно управление, което към момента се нуждае от поддръжката на други сили, с цел да стане реалност.

" Това е четиригодишно съглашение, до момента в който трае мандатът на Народното събрание. Испания се нуждае от устойчиво държавно управление ", съобщи през вчерашния ден Санчес, няколко месеца след неуспеха на предходни договаряния с крайнолявата групировка.

Ако бъде утвърдено, това съдружно държавно управление, първото от възобновяване на демокрацията след гибелта на диктатора Франко през 1975 година, ще постави завършек на няколко месеца политическа парализа в страна, която е обхваната от хронична неустойчивост от края на двупартийния модел през 2015 година

" С комбинирането на опита на Испанската социалистическа работническа партия и смелостта на " Подемос ", това държавно управление ще е най-хубавата ваксина против крайната десница ", показана в Народното събрание от партията " Вокс ", съобщи генералният секретар на " Подемос " Пабло Иглесиас, който е някогашен учител по политология.

Разпределението на постовете и управническата стратегия на държавното управление ще се дефинират на идващ стадий. Според медиите Иглесиас ще е вицепремиер.

Подписването на кардиналното съглашение сред двете враждуващи обединения на испанската левица бе изненада за Испания.

След парламентарните избори от април двете партии не бяха съумели да се спогодят за общо държавно управление, което попречи на Санчес да вземе нов премиерски мандат и направи неизбежни нови парламентарни избори, четвъртите за четири години.

Тогава Санчес беше наложил несъгласие на присъединяване на Иглесиас в негов кабинет, а след това съобщи по малкия екран, че е нямало " сън да го хваща ", в случай че " Подемос " беше влезнала в държавното управление.

Вчерашното им съглашение дава обещание " единодушие и преданост " в изпълнителната власт, макар че позициите на двете обединения по щекотливия каталунски проблем мощно се разграничават.

Решението се дължи за засилените позиции на " Вокс "

" Това е същинска изненада ", разяснява политоложката от университета в Сарагоса Кристина Монхе.

" Въпросът е: " за какво можаха за два часа да създадат това, което не можаха за няколко месеца? " и отговорът е " скокът на " Вокс " и неналичието на други други възможности ", счита тя.

Според анализаторите скокът в поддръжката за ултранационалистичната групировка, която стана трета политическа мощ в страната, затвори вратата пред опцията консерваторите от Народната партия да оставят Санчес да ръководи с държавно управление на малцинството, като се въздържат при вота на доверие в Народното събрание.

Рискът щеше да е " Вокс " да се нарежда като единствената дясна опозиционна партия.

Встъпване в служба

След като това съглашение е подписано, за социалистите и " Подемос " остава да убедят други политически сили да ги поддържат.

В един още по-фрагментиран парламент от предходния, който беше излъчен на изборите през април, социалистите (120 места) и " Подемос " (35 места) изгубиха позиции и имат общо 155 места, с 10 по-малко от преди.

Вот на доверие в Народното събрание няма да е елементарно изпълним, само че е вероятен, счита Кристина Монхе.

Социалистите биха желали да разчитат на поддръжката на " Сиудаданос ", чийто водач Алберто Ривера подаде оставка в понеделник след пагубното показване на изборите, и на други дребни партии, с цел да не зависят от каталунските сепаратисти, поради напрежението в Каталуния след осъждането в средата на октомври на сепаратистки водачи на затвор за опита им за разединение през 2017 година

Каталунските сепаратисти така и така отхвърлиха да поддържат Санчес, който втвърди тона към тях по време на предизборната акция.

" Сиудаданос " също отхвърли социалиста. " Сиудаданос " не може да поддържа обстоятелството, че Санчес и " Подемос " държат юздите на испанското държавно управление ", съобщи партията и прикани за " умерено съглашение " сред нея, социалистите и Народната партия.

Инвеститорите пък се тревожат от възможни ограничения на държавно управление на социалистите и " Подемос " против банковия бранш, който беляза спад на мадридската борса.

Баските сепаратисти (7 места), които дружно с " Подемос " поддържаха идването на власт на Санчес през юни 2018 година, показаха волята си да бъдат " градивни ". /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР