Два дни след обявяването на хакерската атака срещу Националната агенция

...
Два дни след обявяването на хакерската атака срещу Националната агенция
Коментари Харесай

Докладът за хакерската атака още не е в Комисията за защита на личните данни

Два дни след оповестяването на хакерската офанзива против Националната организация за приходите (НАП) в Комисията за отбрана на персоналните данни към момента не е получила отчета на Националната организация за приходите за пробив в сигурността на данните.

Законовият период е 72 часа от узнаване за нарушаването на сигурността, съобщи за БНР ръководителят на Комисията Венцислав Караджов.

По думите му подготовката на отчета не е толкоз лесна. " Трябва да опишат цялата фактическа конюнктура, по какъв начин е станало, какво са подхванали, какво са установили, какъв брой лица са наранени, какви персонални данни на тези лица в действителност са наранени - т.е. течът какъв брой е огромен и какъв е по тип. Това лишава много време, тъй като в случай че не го показват както е разказано, непредставянето води санкционни дейности от страна на надзора ", сподели Караджов.

Според него надзорът не може да ревизира до момента в който органите на прокуратурата и следствието изследват незаконна активност в админа на персонални данни.

Очаква се отчетът за размера и вредите от хакерската офанзива да бъде предаден през днешния ден на Комисията за отбрана на персоналните данни. В него би трябвало да е разказано всичко, което е установено от админа до този миг, подхванатите дейности за минимализиране на вредите и за затваряне на течовете.

Теоретично, всеки обиден може да предяви искания за това, че са били публикувани непозволено персоналните му данни, сподели ръководителят на КЗЛД. Изискването е той да потвърди съответен интерес, съответно нарушаване на неговите права, от които са се породили неговите искания - имуществени или неимуществени.

" На Национална агенция за приходите ще й бъде наложена избрана имуществена глоба за това безучастие, а в правото има главен принцип - че два пъти за едно и също нарушаване не може да се наложи глоба ", съобщи Венцислав Караджов.

20 милиона лв. е оптималната глоба, която може да получи Национална агенция за приходите. Комисията за отбрана на персоналните данни (КЗЛД) ще ревизира и до каква степен разпоредбите на Национална агенция за приходите за култивиране на персонални данни, образованието на хора, организацията и техническите ограничения, които са взети, дават отговор на оценените опасности.

И ръководителят на Комисията по персоналните данни съобщи, че в страната ни евентуално за пръв път се случва подобен огромен пробив и то в институции, които са част от обществената администрация, само че в Европа имало няколко случая за година.

Той прикани жителите да не основават обособени спомагателни бази данни с информация, вземайки изтеклата информация и препращайки я през Facebook.

" Самото култивиране по този метод на тази изтекла информация съставлява нарушаване на Общия правилник. Всъщност те способстват към задачите на хакера тази информация да седи непрекъснато в интернет пространство ", сподели Караджов. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР