Два дни след обявяването на хакерската атака срещу Националната агенция

...
Два дни след обявяването на хакерската атака срещу Националната агенция
Коментари Харесай

Докладът за хакерската атака още не е в Комисията за защита на личните данни

Два дни след оповестяването на хакерската офанзива против Националната организация за приходите (НАП) в Комисията за отбрана на персоналните данни към момента не е получила отчета на Националната организация за приходите за пробив в сигурността на данните.

Законовият период е 72 часа от узнаване за нарушаването на сигурността , съобщи за БНР ръководителят на Комисията Венцислав Караджов.
 Национална агенция за приходите, ДАНС, Министерство на вътрешните работи ревизират възможна хакерска офанзива
Национална агенция за приходите, ДАНС, Министерство на вътрешните работи ревизират възможна хакерска офанзива

В един файл против над 1,1 млн. ЕГН-та са изписани приходи и вноски

По думите му подготовката на отчета не е толкоз лесна . " Трябва да опишат цялата фактическа конюнктура, по какъв начин е станало, какво са подхванали, какво са установили, какъв брой лица са наранени, какви персонални данн и на тези лица в действителност са наранени - т.е. течът какъв брой е огромен и какъв е по тип . Това лишава много време, тъй като в случай че не го показват както е разказано, непредставянето води санкционни дейности от страна на надзора ", сподели Караджов.

Според него надзорът не може да ревизира до момента в който органите на прокуратурата и следствието изследват незаконна активност в админа на персонални данни .
 Борисов желае хакерите да работят за страната
Борисов желае хакерите да работят за страната

По думите му сме имали неповторими вълшебници в IT бранша

Очаква се отчетът за размера и вредите от хакерската офанзива да бъде предаден през днешния ден на Комисията за отбрана на персоналните данни. В него би трябвало да е разказано всичко, което е установено от админа до този миг , подхванатите дейности за минимализиране на вредите и за затваряне на течовете.

Теоретично, всеки обиден може да предяви искания за това, че са били публикувани непозволено персоналните му данни, сподели ръководителят на КЗЛД. Изискването е той да потвърди съответен интерес, съответно нарушаване на неговите права, от които са се породили неговите искания - имуществени или неимуществени .
 Задържаният хакер пробил и уеб страницата на МОН преди 2 години
Задържаният хакер пробил и уеб страницата на МОН преди 2 години

До момента нямал престъпно досие

" На Национална агенция за приходите ще й бъде наложена избрана имуществена глоба за това безучастие, а в правото има главен принцип - че два пъти за едно и също нарушаване не може да се наложи глоба ", съобщи Венцислав Караджов.

20 милиона лв. е оптималната глоба, която може да получи Национална агенция за приходите. Комисията за отбрана на персоналните данни (КЗЛД) ще ревизира и до каква степен разпоредбите на Национална агенция за приходите за култивиране на персонални данни, образованието на хора, организацията и техническите ограничения , които са взети, дават отговор на оценените опасности.
 Горанов: Хакерската офанзива би трябвало да е алена лампа за всички държавни органи
Горанов: Хакерската офанзива би трябвало да е алена лампа за всички държавни органи

Никой не е споделил, че офанзивата идва от Русия, посочи Младен Маринов

И ръководителят на Комисията по персоналните данни съобщи, че в страната ни евентуално за пръв път се случва подобен огромен пробив и то в институции , които са част от обществената администрация, само че в Европа имало няколко случая за година.

Той прикани жителите да не основават обособени спомагателни бази данни с информация , вземайки изтеклата информация и препращайки я през Facebook.

" Самото култивиране по този метод на тази изтекла информация съставлява нарушаване на Общия правилник. Всъщност те способстват към задачите на хакера тази информация да седи непрекъснато в интернет пространство ", сподели Караджов.

Припомняме, че по-рано през днешния ден комисар Явор Колев съобщи, че е арестуван бял хакер за теча на данни в Национална агенция за приходите .

Според някогашният основен секретар на Министерство на вътрешните работи проф.Николай Радулов вътрешен човек е подпомагал офанзива в Национална агенция за приходите.

Малко по-късно в Министерски съвет министър председателят Бойко Борисов акцентира, че имаме неповторими вълшебници в IT сферата и съобщи, че желае хакерите да работят за страна.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР