Два дни след многохилядни протести в Белград, Нови Сад и

...
Два дни след многохилядни протести в Белград, Нови Сад и
Коментари Харесай

Минен проект за милиарди се оказа изпитание за Вучич преди изборите

Два дни след многохилядни митинги в Белград, Нови Сад и други градове Сърбия може да промени закон, който англо-австралийски минен колос чакаше 15 години, дружно с не едно сръбско държавно управление.

Обещаващ за производството на литий (а затова - и на батерии) в Европа минерал може да се добива от " Рио Тинто " в Западна Сърбияи да даде подтик на сръбската стопанска система. Властите прокараха два закона, които настояват, че нямат нищо общо с проектите, само че стихотворец ангажимент още преди години за оживление по плана в края на 2021 година Съмненията за екологичния резултат обаче не отшумяват и Белград дава знаци, че може още тази седмица да отстъпи.

Темата носи и заряд, задоволителен да сътвори известно политическо напрежение преди изборите за парламент и президент, които президентът Александър Вучич и неговата Сръбска прогресивна партия разчитат, че безапелационно ще завоюват.

" Сръбският криптонит "

Много компании по света усилват интереса си към находищата на литий, а в Сърбия се счита, че е едно от най-големите. От години " Рио Тинто " работи с управляващите в Белград в опит да си обезпечи плана за 2.4 милиарда $ за разработка на минерала, който сама откри и който английски учени шеговито съпоставиха с криптонита от историята за Супермен. Сръбската страна не би имала нищо против; акцентира изгодите за стопанската система, измежду които може да е прибавяне на 1% към брутния вътрешен артикул, планува се и градеж на цех за акумулатори.

Тази година няколко процедури по плана край Лознице, Западна Сърбия, разсъниха безпокойството на някои локални поданици и деятели. Тревога породи оскъдната информация за екологична оценка, направена тази година, за която " Ройтерс " писа, че е посочила риск от неподходящо влияние. Експерти заплаха от замърсяване на р. Ядар, от засушавания или наводнения поради потребността да се използват огромни количества вода от реката в хода на добива, и други проблеми.

Липсата на екологична оценка е повода към момента да няма позволение за строителство. Властите настояват, че ще чакат колкото е належащо за екооценката - месеци или година.

Повече четете.

Сръбският президент Александър Вучич е заявявал, че " умира от смях ", като намерения за митингите против добива на ядарит, само че позволи локален референдум, с който да се вземе решението за " Рио Тинто ", само че недоволството на част от сърбите не стихна.

Това бе и повода за митингите, каквито към този момент имаше няколко пъти тази година. В някои точки се стигна до принуждение, за което опозицията и някои деятели упрекнаха агитки, подкрепящи Сръбската прогресивна партия. Демонстрациите привлякоха вниманието на международните медии, само че в реалност жителите на Лозница са разграничени от плана и неподкрепящите го нееднократно са изразявали съпротивата си.

Поводът за недоволството в съответния случай обаче бе кулминационната точка на правната подготовка, която (независимо дали се прави особено за " Рио Тинто " или не) би направила плана вероятен.

Законът, признат таман в точния момент

На 26 ноември сръбският парламент одобри закон, с който се форсира и улеснява процедурата за отчуждаване на имущество в страната. Собствениците на недвижимо имущество имат пет дни, с цел да опитат да блокират, трансформира се и процедурата за компенсации, и в следствие, считат критици на властта, планове като този за мината край Лозница могат да се създават гладко.

Почти по същото време ; за него формален Белград упорства, че няма нищо общо нито с " Рио Тинто ", нито с изразяваните от Вучич оферти за допитване за бъдеща договорка за Косово. " Мисля, че го подписах ", бе реакцията на Вучич и за двата закона. Граждански организации и политически сили заплашиха с митинги и ги проведоха две поредни съботи.

Вучич към този момент увери, че улицата няма да води политиката, а хората могат да стачкуват колкото желаят (въпреки това отиде в Лозница, с цел да покаже интерес към настройките на местните). Освен това, под напън от разнообразни сдружения, той сподели, че няма по какъв начин да върне на Народното събрание нещо единствено тъй като не го харесва, в случай че не е противоконституционно. За авансово декларираните митинги сподели, че опцията те да блокират пътища е в прорез със законите и конституцията. демонстрациите се водят от съперници на " Рио Тинто ".

Освен това той напомни, че кабинетите, по чието време е даден начален подтик на плана, са на Воислав Кущуница и Мирко Цветкович (2004-2012 г.), когато дъщерна компания на " Рио Тинто " получава право да изследва терена в региона на Лозница. Това е и интервалът, когато е открит ядаритът, а през 2012 година се отваря правна опция компанията да прави изкопни действия.

"Който мисли, че прави политика на улицата, да знае, че улицата не може да ръководи. Тази страна се ръководи от институции. "
Александър Вучич,
президент на Сърбия

Това бе и позицията на премиера Ана Бърнабич, напомнила, че планът е на повече от 15 години (Бърнабич опита да трансферира част от отговорността и за неприятна връзка с локалните в Лозница). По нейно време (а не при Кущуница и Цветкович) обаче бе подписан меморандум с " Рио Тинто " за създаване на залежите, въпреки и необвързващ.

Освен това самата Бърнабич се срещна с ръководители на " Рио Тинто " в Лондон преди 3 години и разгласи, че сама персонално се ангажира с плана дружно със особено основана работна група, включваща прозападния вицепремиер Зорана Михайлович, представители на посолства и Световната банка. Телевизия N1 напомня думите ѝ от срещите през 2018 година, че чака обектът да стартира да се построява в края на 2021 година

След дълъг отвод да допусне промени на закона Вучич сподели податливост да изиска такива по време на митингите в събота. Темата по какъв начин да се отговори на публичните упования съгласно финансовия министър Синиша Мали ще бъде разисквана на 9 декември.

Политическа борба месеци преди изборите

Това е първият мотив, обединил опозицията в Сърбия след всеобщата протестна вълна от есента на 2018 и зимата на 2019 година Тогава принуждение над опозиционния водач Борко Стефанович изкара хиляди на улицата, а съответният митинг прерасна в яд против системата на Вучич с страни.

Опозицията употребява случая, с цел да се сплоти - от леви и либерали до крайни националисти, от прозападни до проруски сили - само че откакто вълната отслабна, тя загуби инерция. Противниците на Вучич бойкотираха парламентарните избори година по-късно и в Народното събрание влязоха единствено проправителствени партии, които всички поддържаха властта.

 Минен план за милиарди се оказа тестване за Вучич преди изборите
© Reuters

Месеци след вота през юни 2020 година (веднъж отсрочен поради коронавируса) Вучич разгласи, че ще има нов през 2022-ра дружно с президентския. Опозицията води тази година договаряния с властта по какъв начин ще се състоят изборите, с цел да са почтени.

До митингите против " Рио Тинто " и китайските индустриални планове, замърсяващи въздуха, обаче нямаше огромни демонстрации против Вучич тази година. Те не бяха с политическа организация, само че опозицията ги употребява за остри офанзиви против президента.

Знак за това пристигна и от някогашния главен противник на Вучич президентските избори и някогашен омбудсман Саша Янкович. По думите му " нито една власт - нито предходна, нито настояща, нито бъдеща - има, нито в миналото ще получи мандат да трансформира Сърбия в бунище ".

Пред Янкович дефинира като достижение на страната освен че е дала на света герои като Никола Тесла, само че и тъй като е споделила " не " на мръсния въздух. При това въпросът не е единствено в Лозница " Рио Тинто ", а и в Бор (където китайска компания най-малко медно производство), Зренянин (където " Линглонг " създава гуми) или където и да било другаде.

Нова тематика на опозицията?

Китайските планове в Сърбия се трансфораха в последните години в знак на политиката на Белград, в търсене на съдружници и вложения, да се подценяват освен демократичните стандарти, само че и трудовите (пример с виетнамски служащи ) и екологични (обобщение на последното изследване ). От началото на годината " Рио Тинто " единствено наля масло в огъня.

Същевременно освен измежду по-популярните (макар и извънпарламентарни) опозиционни сили, а и измежду нишовите екологични раздялите към този момент изплуват на повърхността.

Екологични организации през вчерашния ден, че политизация на митингите с претенции оттатък екологията не би била допустима, тъй като идеята би се разводнила: законите за референдумите и отчуждаването на земя би трябвало да се отдръпват. Повод бяха претенции за нов закон, който да направи невероятно построяването на мини на р. Ядар и за уволнението на медийния регулатор, чийто началник изиска всички протестиращи да бъдат задържани.

Спорът за тези претенции бе сред водачи на екоактивисти, които се надяват на " зелен " избор на изборите през април. Това бе една от аргументите други опозиционери да, че част от политиците, наподобява, не разграничават гражданските митинги от предизборните манифестации.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР