Два дни след масовата стрелба Чехия почете паметта на загиналите

...
Два дни след масовата стрелба Чехия почете паметта на загиналите
Коментари Харесай

„Чехия е покрита с черна одежда“: Студенти, преподаватели и служители са жертвите на стрелбата

Два дни след всеобщата пукотевица Чехия уважи паметта на починалите в Карловия университет в Прага. Камбаните биха траурно за жертвите на най-тежката офанзива в актуалната история на страната.

Тя чува изстрелите, писъците и предизвестията на управляващите

На 21 декември 24-годишният студент Давид Козак  умъртви 14 души и рани 25  във Философския факултет на университета. Всички жертви са чешки жители – преподаватели, чиновници и студенти. Някои са били сътрудници на стрелеца.

 Стрелба в университет в Прага Снимка: EPA

Сред починалите е и професорът по скандинавистика Ян Дласк. 

Снимка: bTV


„ Трябва да мислим за тях и да мислим по какъв начин да предотвратяваме сходни събития. Това зависи от всеки един от нас. Мисля, че всеки го схваща през днешния ден, когато на Коледа Чехия е покрита с черна одежда “, сподели ръководителят на Народното събрание в Чехия Милош Вистрчил.

Утре в Чехия е разгласен ден на народен печал

В катедралата „ Св. Вит “ бе отслужена траурна литургия. През целия ден доста хора продължиха да оставят цветя пред входа на университета. Близки на очевидци описаха:

Снимка: bTV


„ Ние сме от дребен град покрай Прага, Лоуни. Един от нашите съседи е измежду жертвите. Тя беше професор по музика. Много е тъжно “.

„ Наша другарка беше тук, когато се случи стрелбата. Тя е била на четвъртия етаж. Неин сътрудник е изтичал до вратата и й е споделил да се заключи и да се скрие. Видях е през вчерашния ден. Още трепереше от случило се “.

Снимка: bTV

Заради нещастието в Чехия са анулирани всички културни и празнични събития.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР