Два дни след като унгарският премиер Виктор Орбан спечели парламентарните

...
Два дни след като унгарският премиер Виктор Орбан спечели парламентарните
Коментари Харесай

ЕС активира механизма за върховенството на закона срещу Унгария

Два дни откакто унгарският министър председател Виктор Орбан завоюва парламентарните избори в страната с голямо болшинство, стана ясно, че ръководителят на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен най-сетне е решила да задейства новия механизъм за върховенството на закона в Европейски Съюз против Унгария. Това е исторически миг за Брюксел, защото за първи път съюзът употребява пълномощията си за задържане на еврофондове поради нарушавания на демократичните правила, написа Politico.

Фон дер Лайен уточни, че Будапеща е била известена за това решение във вторник. До него се е стигнало, откакто е бил прегледан унгарският отговор на импровизирано писмо, изпратено от Европейска комисия предишния ноември, в което се изисква информация по отношение на европейските опасения за неспазването на върховенството на закона. Председателят на Европейска комисия разяснява, че заключението на екипа й е било, че " би трябвало да пристъпим към идващия стадий ".
Каква е процедурата
На унгарския избор в неделя Орбан, който е подложен на критика, че заграбва контрола от демократичните институции в страната, бе избран отново за четвърти следващ мандат. Това се случи на фона на предизвестия от интернационалните наблюдаващи, че ръководещата партия " Фидес " се е възползвала от непочтено преимущество през цялата предизборна акция.

Унгария е първата страна, която се сблъсква с процедурата по силата на новите пълномощия, които дават на Европейски Съюз правото да спре еврофондове за страни, за които реши, че подкопават върховенството на закона и по този начин заплашват бюджета на съюза. Според анализатори решението на Европейска комисия демонстрира поврат в дейностите на Брюксел, който до този миг не можеше да реагира съответно против страни членки, упрекнати в корупция и неспазване на демократичните правила.
Реклама
И въпреки всичко, въпреки Фон дер Лайен след месеци на деликатно обсъждане към този момент да е подготвена да предприеме дейности, предстоят политически диспути и бюрократичен развой, преди да стане ясно дали Будапеща ще загуби по този начин значимите й средства от Европейски Съюз. След като Европейска комисия публично стартира процедурата, се чака продължителна обмяна на връзка сред Унгария и Брюксел. След което ще зависи от Съвета на Европейски Съюз - формиран от представители на всяка членка, дали да се спрат средствата. За това ще е належащо квалифицирано болшинство, или най-малко 55% от страните в Европейски Съюз, представляващи най-малко 65% от популацията на съюза.
След месеци на деликатно обсъждане Фон дер Лайен към този момент е подготвена да предприеме дейности. Източник: Reuters Реакцията на Будапеща
От идването си на власт държавното управление на Орбан вкара нова конституция и промени изборната система в страната, а " Фидес " разшири въздействието си върху правосъдната система, държавните медии и образованието, поставяйки лоялни на премиера фигури отпред на редица институции, измежду които прокуратурата и службата за медиен мониторинг. Страната е подложена на критика за корупция по високите етажи на властта, като членове на фамилията на Орбан и техни доближени са едни от най-богатите фигури в Унгария, частично и поради разпределянето на публични поръчки с еврофинансиране.

Правителството в Будапеща отхвърля новия механизъм, обвързващ еврофондовете с върховенството на закона, и го назовава " политически инструмент ". След изказването на Фон дер Лайен началникът на кабинета на Орбан - Гергей Гуляс, съобщи, че Европейски Съюз санкционира унгарците за техния либерален избор, когато в неделя са дали нов управнически мандат на " Фидес ".
Свързани публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Марина Станева
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР