Два дни след като изтекоха данните на 5 млн. български

...
Два дни след като изтекоха данните на 5 млн. български
Коментари Харесай

Съдия Мирослава Тодорова: "NE SE CHISTIII!!" е за сплашване като "Да се опраска"

Два дни откакто изтекоха данните на 5 млн. български жители и компании Инспекторатът на Висшия правосъден съвет (ИВСС) разгласява декларация дружно с персоналните данни на наказателния арбитър Мирослава Тодорова. Файлът с нейната декларация беше озаглавен " Мирослава Тодорова НЕ съдебна експертиза ЧИСТИИИИ!!! ", изписано с латински букви.

" Това название звучи като код. Освен че оповести персоналните данни на мен и фамилията ми, ИВСС не може да се оправи с това и че няма потенциал да оперира с персонални данни на правосъдната власт ", разяснява Мирослава Тодорова в предаването " 120 минути " по Би Ти Ви. Тя изясни, че никой от инспектората не се е обадил и не я е потърсил, с цел да разбере дали тя и фамилията й са в заплаха, откакто персоналните им данни станаха обществени.

След като бяха оповестени персоналните данни на арбитър Тодорова, ръководителят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов изиска да бъде изслушан от Съдийската гилдия на Висш съдебен съвет основният правосъден контрольор Теодора Точкова.

Тя да бъде поканена за тази цел на идващото съвещание на Съдийската гилдия на 23 юли, се споделя в известие на Върховния касационен съд.

" Аз съм углавен арбитър. ИВСС, съзнавайки сериозността на нашето занятие, би следвало да се запита дали не слага на риск един арбитър ", счита арбитър Тодорова и показа, че чисто човешки се тормози за фамилията си.

Това е като технология за втълпяване на боязън

" Но този код " Не се чисти " влиза в наклонността на други кодове " Да се удари ", " Да се опраска " или " Да не се опраска ", счита Мирослава Тодорова. Тя напомни за тефтерчето на Филип Златанов, който бе записвал сходни указания и добави, че в него е имало заповед да се ревизират съответни съдии при нарочни инспекции.

" Това наподобява като новогор и като технология за втълпяване на боязън. Въпросът е дали моят образец става образец за наставление и заплашване. Ако съдията няма съответна отбрана, какво да си мислят жителите за себе си? ", сподели Тодорова.

Според нея най-важната тематика, за която всички би трябвало да наблюдават, е дали има задоволителна институционална гаранция за независимостта на съда. Ако няма такава, жителите нямат нищо и са уязвими, сподели Тодорова и добави, че тоова е полезност освен за съдиите.

Тя изясни, че всякога, когато има посягане към правосъдната самостоятелност, съдиите вършат това, което могат - изпращат отворено писмо, което да доближи до необятната общност. " Не можем да отидем оттатък тази степен, тъй като има доста строги правила, с които магистратите се преценяват ", съобщи Тодорова.

Съдията разяснява и спора си с някогашния заместник-председател на ГЕРБ Цветан Цветанова, който бил подбуден от желанието да се постави " ясна преграда против този ищах на изпълнителната власт да се овладее съда ".

Живеем в цикли, измерими с това кой е основен прокурор

" Живеем от цикли, които се мерят от това кой е основен прокурор ", съобщи Тодорова, съгласно която " до момента назначението постоянно е политическо, наблюдавайки историята на заемалите до момента поста.

Според нея, би трябвало да има модел за носене на политическа отговорност, а всяка рационална страна, която " не е безнадеждно мафиотизирана " в такава обстановка би трябвало да направи явен разбор на свършеното от предходния основен прокурор.

" От " Tи cи гo избpa! ", през " ЦУMгeйт " дo сегaшнитe предпoлoжeния, чe нoвият щe e зaместник на остарелия. B нaчaлoтo нa мaй Cъюзът нa cъдиитe oтпpaви пиcмo дo Cъдийcĸaтa ĸoлeгия нa BCC, ĸaтo oбъpнa вничaниe, чe двaмa пpeдceдaтeли нa cъдилищa cъoбщaвaт нeщo мнoгo тpeвoжнo – peшeниятa зa oтгoвopни избopи ce взeмaт нe oт BCC, a oт дpyг, ĸoйтo нeвидимo ce нaмecвa. Гoвopя зa изявлeниятa нa Meтoди Лaлoв и Beceлин Πeнгeзoв ", изясни Тодорова.

" Cъюзът на съдиите в България нacтoявaшe cъвeтът дa извъpши пpoвepĸa и дa ĸaжe вяpнo ли e тoвa. Hищo нe ce cлyчи. Kaĸ мoжe дa ce пpиcтъпи ĸъм нoв избop бeз яcнoтa, чe господин Πeeвcĸи или дpyги нe ce нaмecвaт? ", акцентира Тодрова.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Изборът на нов основен прокурор (4)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР