Два дни, след като Германия нахлува в Полша през септември

...
Два дни, след като Германия нахлува в Полша през септември
Коментари Харесай

Неутралните страни през Втората световна война: Бяха ли наистина неутрални?

Два дни, откакто Германия нахлува в Полша през септември 1939 година, Англия и Франция афишират война на Германия и избухва Втората международна война . Десетки страни, които към момента се възвръщат от ужасите на Първата международна война, се пробваха да останат неутрални, с цел да избегнат инвазия и още кръвопролития .

Но декларацията за неутралитет не изолира страните изцяло от спора. „ Фактът, че крайбрежието на Норвегия се намира в Северно море, го прави зона от сериозно значение както за Англия, по този начин и за Германия “ , споделя доктор Дейвид Уулнър, професор в колежа "Marist " в Ню Йорк. „ Този ​​факт докара до немската инвазия в Дания и Норвегия през април 1940 година и до решението на Англия да се намеси в неутралната датска територия на Исландия малко по-късно. "

Това се случи и с други страни - в това число Белгия и Холандия, като и двете оповестиха своя неутралитет преди войната. Техният безпристрастен статут прави едва усещане на Адолф Хитлер , който подрежда на силите си да нахлуят и в двете страни като част от офанзивата си против Франция през май 1940 година Междувременно Съветският съюз нахлува в Литва, Естония и Латвия през юни. Това разреши на руския водач Йосиф Сталин да разшири властта си, изяснява Уулнър, и да сътвори буфер сред Съюз на съветските социалистически републики и Германия .

„ Накратко, запазването на неутралитет в една непрестанно разрастваща се война се оказа на практика невероятно за тези страни “ , споделя той.

Съединените щати, предпазени от два големи океана, останаха неутрални повече от две години, макар че откриха способи да оказват помощ на съдружниците. Съединени американски щати публично влезе във войната, откакто японците нападнаха Пърл Харбър на 7 декември 1941 година

Само 14 страни останаха публично неутрални през цялата война. Това са са Швеция, Швейцария, Испания, Португалия, Ирландия, Турция, Йемен, Саудитска Арабия и Афганистан, както и по-малките Андора, Монако, Лихтенщайн, Сан Марино и Ватикана.

Но даже тези страни, които съумяха да останат отвън войната, като Швеция и Швейцария, откриха, че способността им да поддържат непоколебим неутралитет е възпрепятствана от интензивността на спора , споделя Уулнър. Резултатът, прибавя той, е „ те изиграха ненапълно двусмислена и спорна роля във войната “ .

Един основополагащ отчет на Държавния департамент на Съединени американски щати от 1998 година оказа помощ да се разсее мита, че съществува някаква общоприета форма на неутралитет, цитирайки, че неутралните страни не престават да търгуват със съдружниците и силите на Оста, предлагайки военна помощ и позволявайки на едната или другата страна достъп до нейна територия .

Може би най-голямата констатация от отчета е, че нацистите закупуват значими военни материали от неутрални страни, употребявайки швейцарски франкове, извоювани в подмяна на злато, разграбено от нацистите от окупирани страни и от обособени жертви на концентрационните лагери. Тези материали включват волфрам от Португалия и Испания, желязна руда от Швеция и хромитна руда от Турция - всички те са от решаващо значение за немските военни старания.

Въпреки че неутралните страни постоянно цитират страха от немските репресии като мотивация за поддържане на търговията с Германия, отчетът открива, че доста от тях не престават да търгуват с Германия и през 1944 година, а Швейцария - до края на войната през 1945 година

В отчета се отбелязва и военната помощ, предлагана от неутрални страни . Испания , чиято революция завърши при започване на Втората международна война, изпрати войски на съветския фронт в помощ на немските въоръжени сили. Португалия даде достъп на британците до своите бази на Азорските острови. Швеция разреши на немските войски да доближат Финландия през нейна територия, с цел да се борят против руските окупационни сили, както и да улеснят окупацията на Норвегия. Освен това Швеция отбрани немското мореплаване в Балтийско море.

Решенията и дейностите на някои страна постоянно са били непоследователни. Аржентина търгува повече със съдружниците, в сравнение с със силите на Оста, само че нейните водачи по време на войната клоняха повече към фашизма. Аржентина беше център за шпионаж, контрабанда и агитация на Оста.

Въпреки тези спорни дейности неутралните страни предложиха леговище на 250 000 евреи, бягащи от Холокоста, макар че отговорът на всяка страна беше друг.

Докладът заключава, че неутралните страни са съумели да запазят статута си заради своята отличителна история, география и предходни взаимоотношения с воюващите по време на войната страни . Всички те са изправени пред сходен напън както от съдружниците, по този начин и от силата на Оста, само че отговорите им варират доста. Както се заключава в отчета, „ в резюме, нямаше такова нещо като безспорен неутралитет по време на Втората международна война “.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР