Два дни преди старта на новия сезон сайтът на Премиър

...
Два дни преди старта на новия сезон сайтът на Премиър
Коментари Харесай

Премиър лийг обясни новостите при употребата на ВАР през новия сезон

Два дни преди старта на новия сезон уеб сайтът на Премиър лийг разгласява материал, с който изясни нововъденията по връзки на метода, по който ще действа ВАР в бъдеще. Технологията бе въведена във Висшата лига през предишния сезон, като при използването й имаше някои значими другия спрямо останалите шампионати в Европа. През юли тази година Международният ръб на футболните асоциации (IFAB) трансферира цялата отговорност за ВАР на ФИФА. Световната централа изготви протокол за новия сезон, с който да се уеднакви използването на технологията. През август Премиър лийг утвърди тази смяна.

Основните корекции са свързани с доста по-честата приложимост от страна на реферите на зоната, в която те ще преглеждат персонално повторения на противоречивите обстановки. Няма да има и никакъв толеранс към вратарите при осъществяването на дузпи, както и към играчите, които престъпват границата на наказателното поле в същите обстановки.

Ето и самите промени:

Увеличава се честотата на приложимост на реферската зона за преразглеждане на противоречивите обстановки в три основни области - голове, червени картони и дузпи.

Няма да има никаква приемливост, в случай че вратар избави дузпа и най-малко единият му крайник е пред голлинията. В тези случи ВАР ще предложи преизпълнение на дузпата. Ако вратарят е пред голлинията си, само че топката срещне гредата или премине отвън рамката на вратата и гол няма, дузпата няма да бъде изпълнена още веднъж, в случай че вратарят не оказва значително въздействие за това наказателният удар да бъде пропуснат.

Ще се обръща по-голямо внимание и на позицията на играчите при осъществяването на дузпа. Ако някоя част на стъпалото на футболист, който не извършва дузпата, е в наказателното поле или на линията, това е нарушаване, тъй като този футболист може да окаже значително въздействие върху развиването на обстановката

Когато е налице рискова голова опция и има подозрения за засада, която не е явна, страничният рефер няма да подвига флага си, до момента в който обстановката не завърши. Едва по-късно той ще алармира, че е допустимо да има засада и ситуацията би трябвало да бъде преразгледано.

Ще се употребяват сини и червени линии за всяка обстановка, обвързвана с определянето на така наречен тънки засади. Ако атакуващият футболист е в чиста позиция, линията определяща неговото състояние на терена, ще бъде синя. Ако е в засада, цветът ще бъде червен. Ще се употребяват две линии, като едната маркира позицията на последния човек в защитата, а другата - тази на атакуващия футболист. Линиите могат да потеглят от елементи на тялото, които не са на земята, като рамото на играча. Това ще бъде показано с отвесна 3D линия. Целият развой ще бъде възложен на телевизионните оператори, с цел да могат феновете да видят по какъв начин се взимат решенията за засадите.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР