Два дни преди местните избори ГЕРБ, ДПС, Има такъв народ

...
Два дни преди местните избори ГЕРБ, ДПС, Има такъв народ
Коментари Харесай

ГЕРБ, ДПС, ИТН и Възраждане с обвинения за манипулации на машините за гласуване. Кабинетът ги отхвърли

Два дни преди локалните избори ГЕРБ, Движение за права и свободи, " ИТН " (ИТН) и " Възраждане " упрекнаха кабинета в манипулиране на машините за вота. Представители на партиите желаеха машини да не се употребяват, а гласуването да се организира единствено на хартия. От кабинета отхвърлиха изказванията и увериха, че гласуването с машини не е компрометирано.

Четирите партии са с друг статут във връзка с ръководството на страната. Има Такъв Народ и " Възраждане " са в съпротива, до момента в който ГЕРБ и Движение за права и свободи до момента поддържат държавното управление.

В обособени изявления Тошко Йорданов (ИТН), Костадин Костадинов ( " Възраждане " ), Делян Пеевски (ДПС) и Десислава Атанасова (ГЕРБ) споделиха, че " кодът " за машинното гласоподаване е " откраднат ".

Те се базират на отчет от Държавната организация " Национална сигурност " (ДАНС), показан на ексклузивен председателски съвет в Народното събрание в петък, в който участваха единствено четирите обединения.

" Нямаме публично известие и няма да има такова ", споделиха от пресцентъра на ДАНС за Свободна Европа.

Новините идват на фона на в профилираните служби за сигурност. Обвиненията идват макар последните промени в Изборния кодекс, след които машините за гласоподаване бяха превърнати на процедура в принтери, които отпечатват бюлетина, която по-късно се брои на ръка от изборните комисии.
Какво настояват партиите
По думи на Тошко Йорданов в отчета на ДАНС е разказано, че камери в Министерството на електронното ръководство са снимали отрасловия зам.-министър Михаил Стойнов " да записва на телефона си и да трансферира на флашка процеса на генериране на кодове за машинното гласоподаване ".

" Сега единствено може да подозираме къде са [кодовете]. На тези избори, които идват, не би трябвало да има нито една машина, тъй като всички машини са компрометирани ", сподели Йорданов, който изиска оставката и ареста на Стойнов.

Десислава Атанасова дефинира това като " огромен скандал " и заяви, че на призован в 13:00 часа председателски съвет ще бъдат изслушани вицепремиерът Мария Габриел и представители на Централната изборна комисия (ЦИК).

Съпредседателят на парламентарната група на Движение за права и свободи, Делян Пеевски , който е глобен по световния закон " Магнитски " за корупция, сподели, че няма друго решение, с изключение на унищожаване на машините или анулация на изборите.

" Ако не се откри решение да няма машини, изборите ще бъдат безусловно опорочени и би трябвало да бъдат касирани на всички места ", сподели той.

Малко по-късно лидерката на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова сподели, че отчетът на ДАНС " удостоверява нашите подозрения от повече от година, че през машините може да бъде манипулиран вотът ".
Отговорът на държавното управление
Минути по-късно на брифинг в Министерския съвет министърът на електронното ръководство Александър Йоловски направи изявление, с което на процедура отхвърли обвиняванията в операция.

Той обясни детайлно процедурата, по която машините и софтуерът за тях са били тествани, както и метода, по който се подсигурява сигурността на изборите.

Йоловски сподели, че на 20 октомври специалисти от ЦИК дружно с компанията, която доставя и дава отговор за машините - „ Сиела Норма “, са направили „ в следена среда “ построяването на софтуера, който се употребява за локалния избор. На място тогава са участвали представители на четири партии.

Тогава е генериран и криптографският ключ за софтуера на машините – така наречен хеш код, за който Има Такъв Народ упрекна държавното управление, че е бил нелегално свален.

„ Никакъв различен програмен продукт, който не е подписан с този ключ, не може да тръгне на машините за гласоподаване. Самият програмен продукт е заключен с ключ, който е генериран от паролите на трима от членовете на ЦИК от квотите на разнообразни партии. Ключът се съхранява в ЦИК, на преносим компютър, в касата на самата комисия. Паролите на тримата членове са били въведени на място, персонално от всеки един от тях. Това подсигурява, че на машините не може да се постави случаен програмен продукт, с който да се манипулират резултатите “, сподели Йоловски.

Той напомни, че сигурността на сегашния избор се подсигурява и от това, че машините на пракика работят като принтери, тъй като разпечатват квитанция, на която всеки може да види по какъв начин е дал своя вот.

Свободна Европа се свърза с компанията, виновна за доставката и подръжката на машините и софтуера „ Сиела Норма “ .

От там отхвърлиха да отговорят на въпросите поради уговорка в контракта, която им не разрешава да разясняват.

Свободна Европа потърси за коментар и председателката на ЦИК Росица Матева, само че тя не отговори на телефонните позвънявания.

От " Продължаваме промяната - Демократична България " оповестиха, че в 14:30 ч. ще дадат конференция.
Внасяне на съмнение в изборния развой
Свободна Европа потърси за коментар изпълнителния шеф на Института за развиване на обществената среда (ИРПС) Ива Лазарова . Институтът следи провеждането на избори в България повече от 10 години и е правил няколко симулации на избори с машини.

Лазарова сподели, че „ сегашната акция против машинното гласоподаване “ внася голословно съмнение в изборния развой. Тя изясни това с обстоятелството, че машините за гласоподаване „ са превърнати в принтери “, резултатът от тях няма да се регистрира, а бюлетините, които генерират, се броят на ръка от секционните комисии.

„ Всеки гласоподавател ще може самичък да ревизира разписката си, откакто е принтирана. Още след изборите от април, 2021 година, партиите трансфораха технологията на гласоподаване в съществена изразителност на акциите си. Точно тези парламентарно-представени партии излъчват членове в секционните комисии и всяка от тях ще има деятели в секциите “, сподели още тя.

На локалните избори в неделя ще се гласоподава смесено - с хартиена бюлетина и на машина, както на последните предварителни парламентарни избори през април. Това стана, откакто в края на предходната година ГЕРБ, Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия прокараха, с които беше и бяха от машинното гласоподаване.

Тогава трите партии лансираха същото изказване - че кодът на машините за гласоподаване може да бъде " държан " и по този начин да се манипулират изборите, макар че специалистите споделят, че това е невероятно.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР