Два дни преди 21-ия рожден ден на Националната здравноосигурителна каса

...
Два дни преди 21-ия рожден ден на Националната здравноосигурителна каса
Коментари Харесай

Парламентът избра проф. Петко Салчев за управител на НЗОК

Два дни преди 21-ия рожден ден на Националната здравноосигурителна каса - 15 март, депутатите избраха проф. Петко Салчев за началник №19 на здравния фонд.

Проф. Салчев бе единственият претендент, като досега е заемал поста заместник-министър на опазването на здравето в интервала 2003-2005 година В момента е заместник-директор на организация “Медицински контрол ”.

Приоритетът на проф. Петко Салчев, който той заявява на чуването си пред здравната комисия, е хората да доплащат по-малко за медикаменти. Новият шеф на Касата планува цялостна проверка на лекарствената политика на здравния фонд.

Сред концепциите му за понижаване на доплащането са отчасти реимбурсираните от НЗОК медикаменти да бъдат събрани в две групи. Сега касата поема 25%, 50% или 75% от цената на едно лекарство. Ще се прегледа опцията 25%-то доплащане да отпадне и тези медикаменти да бъдат реимбурсирани с по-голям %, счита проф. Салчев.

По време на мандата си той ще подчертава на една прогенерична политика. Така се чака с по-малко средства да могат да се обезпечават повече медикаменти. Ще се заделят и повече средства за профилактика на пациентите.

Акцент в работата на новия шеф на НЗОК ще бъде и обезпечаването на действителен надзор върху активността ѝ. Ще се работи за по-бързо въвеждане на електронната система с електронна рецепта и направление.

Със 108 гласа " за ", един - " срещу " и 48 - " въздържали се " проф. Петко Салчев бе определен за шеф на НЗОК. /tribune.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР