Два дни по-рано от очакваното и 3 месеца, след като

...
Два дни по-рано от очакваното и 3 месеца, след като
Коментари Харесай

Google Bard: Онлайн гигантът обяви как ще оцелее в епохата на AI

Два дни по-рано от предстоящото и 3 месеца, откакто се оказа в неприятната обстановка да догонва новопоявил се съперник, онлайн колосът Гугъл показа чат бота Bard. С него компанията дава отговор на избухливата известност на ChatGPT - най-бързо трупащото известност приложение в историята.

Премиерата, обаче, се оказа по-скоро предпремиера - Bard от през днешния ден е наличен за стеснен кръг тестери, като същинският дебют ще пристигна тогава, когато качеството на отговорите покрие критериите на Гугъл (а и на акционерите - въпреки всичко приказваме за обществено търгувана компания - б.р.).
 Рекорд: ChatGPT събра 100 000 000 консуматори за два месеца
Рекорд: ChatGPT събра 100 000 000 консуматори за два месеца

Microsoft стартира да интегрира изкуствения разсъдък в Teams

Изкуственият разсъдък навлиза и в главния артикул на Голямото G - търсенето на информация в интернет. Освен това разнообразни AI интеграции ще станат налични за разработчиците.

LaMDA в сърцето

" Bard съчетава обсега на международното знание с мощността, интелигентността и творчеството на нашите езикови модели. Той събира информация от интернет, с цел да дава настоящи и качествени отговори ", написа в просторен блог пост изпълнителният шеф на Гугъл и Alphabet Сундар Пичай.

От написаното излиза наяве, че Bard ще е в положение да дава и настояща информация. За съпоставяне, ChatGPT може да е бил подготвен с милиарди единици информация, само че най-актуалните текстове, които познава, са от 2021 година
 Не, изкуственият разсъдък на Гугъл към момента не е
Не, изкуственият разсъдък на Гугъл към момента не е " рационален "

Инженер твърди, че LaMDA е " достигнала равнище на схващане "

Пичай акцентира, че от 6 години всички старания на него и сътрудниците му са насочени към изкуствения разсъдък. Резултатът е т.нар Езиков модел за диалогични приложения (LaMDA), който прави допустима работата на Гугъл Bard.
 Снимка 605484
" Правим го обществен в началото с олекотена версия на LaMDA. Този доста по-малък модел изисква доста по-малка изчислителна мощ и по този начин за нас става допустимо да го предоставим на повече консуматори и по този начин да получим повече противоположна връзка ", написа още босът на Гугъл.

ChatGPT сега е доста мъчно приложим поради големия интерес на потребителите, като съгласно някои анализатори работата на чатбота изисква компютърни запаси за стотици милиони долари и това заплашва комерсиалните вероятности пред цялата платформа на подкрепена от Microsoft компания OpenAI.

Търсачката също ще се промени

Пичай не пропуща да подсети в обявата си, че изкуственият разсъдък от години се употребява, с цел да усъвършенства резултатите от търсенето в Гугъл.

" Сега нашите най-нови технологии като LaMDA, PaLM (за превод), Imagen (за основаване на изображения по описание) и MusicLM (за основаване на музика по описание) стъпват върху това, като основават напълно нови способи за ангажиране с информацията - от езика и изображенията до аудиото и видеото. Работим за внедряването на тези AI постижения в нашите артикули, като започваме с Гугъл търсене ", разгласи Пичай.
 Гугъл се тормози от нашумелия чат бот ChatGPT - управлението на компанията издаде
Гугъл се тормози от нашумелия чат бот ChatGPT - управлението на компанията издаде " червен код "

Сундар Пичай насърчи голям брой групи в компанията да пренасочат напъните си към справяне със опасността

По думите му изкуственият разсъдък ще разрешава превръщането на огромни размери разнообразна информация в " лесносмилаеми формати " с опция по-късно потребителят да научи повече от съответни уеб сайтове.

Срок тук не беше даден отвън " скоро ". По същия метод без съответна стартова дата е и ChatGPT интеграцията в търсачката Microsoft Bing, която сега е отдалечен втори на пазара.

Изкуствен разсъдък за всички

Сундар Пичай разгласи, че към този момент стартира работа с самостоятелни разработчици, основатели на наличие и компании, с цел да могат да употребяват функционалностите на LaMDA, а също и на други езикови модели, които занапред ще бъдат внедрени.

" С течение на времето ние планираме да създадем гама от принадлежности и програмни интерфейси, с които и други ще могат да основават новаторски приложения с AI ", написа Пичай.
 Какъв е проектът зад голямата инвестиция на Microsoft в OpenAI
Какъв е проектът зад голямата инвестиция на Microsoft в най-известната AI компания

Изкуственият разсъдък има капацитета да промени салдото на силите в цифровия свят

OpenAI си партнира извънредно с Microsoft, като редмъндският колос предлага AI функционалности за разработчиците, които употребяват облачната платформа Azure. В този аспект обявеното от Гугъл се обрисува директен съперник.

Какво ще се случи?

Гугъл " стъпват деликатно " с изкуствения разсъдък. Компанията не може да си разреши обществен неуспех, само че и наложително би трябвало да отговорят на предизвикването на OpenAI.

Чат ботът непосредствено дава съответни (макар и не постоянно правилни - б.р.) отговори на потребителските въпроси, до момента в който сега търсачката връща лист уеб сайтове, доста от които не са с качествено наличие и просто са усъвършенствани да се демонстрират по-нагоре измежду резултатите.

Затова и опцията за качествено по-различно преживяване може да докара до отлив на консуматори от Гугъл към, да вземем за пример, Microsoft и техните платформи. Появиха се и опасения, че днешният хегемон в онлайн търсенето може да бъде погубен за единствено няколко години.
 Създателят на Gmail: чатбот като ChatGPT може унищожи бизнеса на Гугъл до две години
Създателят на Gmail: чатбот като ChatGPT може унищожи бизнеса на Гугъл до две години

ChatGPT се трансформира в обичано средство за задаване на въпроси измежду милиони консуматори

Така за първи път от доста години Гугъл влиза в борба, която не е за завоюване на нова територия, а за оцеляване.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР