Два дни. Един ден. Три дни, два от които са

...
Два дни. Един ден. Три дни, два от които са
Коментари Харесай

Надзор или „фирмено разузнаване“ с цел кражба на бизнес – какво се случва с „Евроинс“ в Румъния?

Два дни. Един ден. Три дни, два от които са почивни. Това са част от периодите, в които румънският финансов осигурителен контрол към ASF е желал незабавно да им се даде информация за изплатени вреди, отводи и доклади от „ Евроинс Румъния “.

Според статистиката на „ Евроинс “, предоставена на Fakti.bg, в нескончаем интервал – в действителност съвсем от самото начало от началото на 2021 година до момента, чиновници на ASF са били непрекъснато в офисите им в Румъния или са били заети ежеседмично и всекидневно да желаят информации от поделението на българската компания.

Ако се сметне какъв брой време и старания би отнемало на надзора да следи по този начин деликатно и останалите застрахователни компании, единствено в този отдел на ASF би трябвало да работят най-малко 50, в случай че не и повече хора, които се занимават единствено с искане и култивиране на информации.

Въпросът е какъв е резултатът от работата им и в действителност ли това е от изгода за потребителите? Дълго време румънците плащаха цена за „ Гражданска отговорност “, която е измежду най-ниските, в случай че не и най-ниската в целия Европейски Съюз. Естествено, максимален пазарен дял имаше компанията, която продава най-евтините застраховки – „ City “. Надзорът обаче очевидно не е съумял да желае задоволително информации от тях, с цел да разбере в какво положение са били, защото най-после се оказа, че „ City “ не може да заплаща. Вместо „ City “ през същото време очите на виновните лица са вперени в „ Евроинс “. Последиците се усетиха от всички румънци в увеличената цена на застраховката, откакто най-после „ City “ банкрутира.

От докладите излиза наяве, че застрахователният контрол на ASF доста се е интересувал от платените и отказани вреди. И данните е трябвало да бъдат излъчени в рекордно къси периоди. Така да вземем за пример през януари 2021 година надзорниците са решили, че желаят информация за заплащанията по 20 610 вреди, а дружно с това би трябвало още веднъж да им се изпрати доклада за юли - септември на 2020 година И всичко това - да се изпрати до два дни. През есента пък са поискали на два пъти информация за нарастването на продажбите на „ Евроинс “ след банкрута на „ City “, и то още веднъж в границите на 2-3 дни.

Интересно, че огромна част от настояванията са за банкови сметки и покупко-продажби, както и за разнообразни доклади и финансови индикатори, които от време на време всеки осигурител изпраща до надзора. Застраховката „ Гражданска отговорност “ и презастрахователният контракт също живо са интересували виновните държавни чиновници, като от броя на поисканите и получени отговори можем да се стигне до извода, че застрахователните надзорници в ASF персонално са се грижили за всеки автомобил, претърпял злополука със застрахован в „ Евроинс “. И по този начин се стига до цифрата 385 – толкоз са отговорите на запитванията, настрана от докладите и спомагателните претенции, изпратени към надзора през 2021 и 2022 година Средно това прави съвсем четири на седмица или почти съвсем всеки работен ден застрахователният регулатор е бил в компанията, желал е и е получавал информации.

До юни 2022 година, при всички претенции и доклади, надзорниците не са разкрили нищо. Внезапно в последните месеци на предходната година обаче „ пресметнали “, че на компанията ѝ трябват пари, а някои претенции за заплащане на вреди се отхвърлят и са решили, че това не е редно. Някои от запитванията на департамента, управителен от Кристиян Рошу, много учудват – да вземем за пример надзорът взема решение да си изиска електронно информации, които са му предоставени преди този момент. Или да изиска копия на 68 застрахователни компенсации. В различен случай надзорниците са питали по какъв начин да отворят файлове и са поискали да им бъде направена презентация на система за ръководство на заплащания, както и да им се даде работният график на няколко отдела в компанията.

Застрахователните надзорници на ASF даже са си поискали обяснителни бележки по тематиките, обсъждани на среща на мениджмънта на компания на съответна дата. Поискали са и експериментален сюжет за тест на IT системите, както и сметки, които им разрешават да влизат във вътрешни системи и архиви на компанията. Последните такива претенции са направени от октомври насам, а през ноември са поискали и цялостен лист на всички чиновници в застрахователя.

На процедура застрахователният регулатор на Румъния сега може да разполага с цялостни данни освен за чиновници, само че и за клиенти на компанията и да събира и информация за клиентите. След това старание не може да не си зададем въпроса дали някой няма да употребява събраната информация в собствен интерес?
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР