Два датски ресторанта са начело на традиционната класация за 50-те

...
Два датски ресторанта са начело на традиционната класация за 50-те
Коментари Харесай

Има нещо вкусно в Дания - два местни ресторанта оглавиха класацията на най-добрите

Два датски ресторанта са отпред на обичайна ранглиста за 50-те най-хубави в света - The World`s Best Restaurant 2021. Класацията обгръща заведения от 26 страни, а осем от заведенията за хранене дебютират в класацията. Спонсорите на класацията имат свои награди в обособени категории.

Рене Реджепи, съсобственик и основен готвач на бегендарния " Нома " в Копенхаген отнесе две награди - за най-хубав ресторант в света за 2021 година и за най-хубав ресторант в Европа. " Нома ", от втората си позиция в класацията за 2019 година, измества от първото място френския " Миразюр " (Mirazur).

 Екипът на
© The World’s Best Restaurant 2021

Екипът на " Нома ".

На втора позиция още веднъж е ресторант от Копнехаген - " Гераниум " (Geranium), на трета позиция е " Асадор Ечебари " ( Asador Etxebarri) от Страната на баските. Регионът се отличава със мощна централизация на заведения за хранене със звезди " Мишлен ". Повече за това вижте.

Признанието за " Нома " е удостоверение за екипа, отпред с основния му готвач Реджепи, за безпогрешния фокус върху необикновени сезонни съставки - менюто е прецизно сезонн, разграничено на три етапи: морски блага през зимата, зеленчуци през лятото, дивеч и горски плодове през есента. Разбира се всичко това е приготвено изобретателно и с доста техники преди да бъде сервирано.

Новият образ на " Нома ", означаван от време на време и като Noma 2.0, е още веднъж в класацията на 50-те най-хубави с помощта на три основни промени по отношение на истинския ресторант: мястото, концепцията и собствеността. Така той се счита за нов ресторант. Предишната му версия оглави тази ранглиста четири пъти - през 2010, 2011, 2012 и 2014 година

" Нома " е най-влиятелният ресторант за времето си, задавайки нови стандарти при проучването и намирането на нови съставки, развиване на ястията и презентацията ", разяснява Уилиям Дру, шеф, отговарящ за наличието на класацията, представен в прессъобщение на уредниците.
 Ястие на лондонския ресторант Ikoyi, който завоюва премията, присъждана от American Express, One To Watch Award.
© The World’s Best Restaurant 2021

Ястие на лондонския ресторант Ikoyi, който завоюва премията, присъждана от American Express, One To Watch Award.

В Топ 50 предстоящо Испания и Съединени американски щати са показани с най-вече заведения за хранене - по 6 от всяка от страните. Два от испанските също така са в Топ 10 на класацията - с изключение на третия от Страната на баските туке, под номер 5, е позиционирания в Барселона " Дисфрутар ", с очевидно заслуженото име, което оцначава любувам се на испански. Под номер 14 е " Мугариц " (Mugaritz) от Сан Себастиан и " Елкано " (Elkano) в Хетария, още веднъж в Страната на баските.

Нюйоркският " Косме " (Cosme) е под номер 22 в тазгодишната ранглиста, а " Бену " от Сан Франциско е на 28-а позиция. " Сингъл тред " е на 37-а позиция.

Също предстоящо друга кулинарна дестинация - Италия, също е добре показана - с четири ресторанта, един от които е изцяло нов за класацията - " Гардоне ривиера " и е на 15-о място. Южна Африка притегля вниманието с ресторанта си " Улфгет ", който заема 50-тата позиция, а също така е разгласен и за най-хубавия ресторант на Африка.

Новите попълнения, попаднали в Топ 10 тази година, включват още " Дъ Чеърмен " от Хонконг, който се придвижва от 31-во място до 10-о. На девета позиция е намиращият се в Мексико сити " ПУхол ", избран и за най-хубавия ресторант на Северна Америка. " Одет " в Сингапур е на 8 позиция, изкачвакй исе с 10 позиции и е също така е избран за най-хубавия в Азия. Стокхолмският " Францен " се изкачва с 15 места до 6 позииця тази година.

Наградата, която се дефинира с гласоподаване от основни готвачи, тази година отива при Виктор Аргинсонис - занаятчия на грила от Страната на баските. Наградата се дава на занаятчия готвачите - Estrella Damm Chefs` Choice Award, които сътрудниците им преценят, че имат доста въздействие в готварсакта общественост.

Наградата за резистентен ресторант - Flor de Caña Sustainable Restaurant Award 2021, тази година отива при " Бораго " от Чили, който е 38-и в класацията. Тази премия се присъжда независимо от организацията Food Made Good Global, която е интернационалната групировка на Асоциацията на устоичивет ресотранти, която подрежда до 100 по критерия резистентност.

Наградата за най-хубав занаятчия сладкар отива при Уил Голдфарб от " Рум фор дизърт " на остров Бали, Индонезия.През цялата си кариера той се занимава с десерти и в кухнята си употребява отгледани от него растения и билки. Отваря първия си ресторант в Ню Йорк през 2006 година, следван от този в Бали през 2014 година

Най-добрият готвач измежду дамите тази година печели перуанката Пия Леон.

Класацията се оформя с гласовете на над 1000 души, авторитетни в кулинарията, измежду които кулинарни критици и писатели, основни готвачи, ресторантьори и интернационалните кулинарни специалисти. Заради рестриктивните мерки, свързани с пътуванията поради пандемията, списъктъ на 50-те тази година е композиция от гласове, събрани през януари 2020 година и " актуализирано гласоподаване ", извършено през март 2021 година, оповестяват уредниците. Всеки гласуващ е имал опция да обнови гласуването си по отношение на 2020 година, базирайки се на персонални си опит в личния си район.за 14-те месеца, последващи предходния избор.

В Залата на славата на тази ранглиста вечно остават няколко ресторанта, награждавани през цялото време и потвърдили класата си в годините, заради което те към този момент не могат да бъдат номинирани. Техните притежатели и основни готвачи са декларирали, че желаят да допринесат в света на храните посредством нови планове.

Тук влизат El Bulli, The French Laundry, The Fat Duck, истинския Noma, El Celler de Can Roca, Osteria Francescana, Eleven Madison Park и Mirazur.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР